Nadprůměrné teploty ještě pár dní vydrží, obloha však začne šednout
Ilustrační foto
Teplice

Mostecko - V pondělí 21. září, takřka na samém konci letošního astronomického léta (20. června 23:45 až 22. září 15:30), Česko prožilo tzv. letní den. Na některých místech totiž rtuť překročila 25 °C, zejména na jihu Moravy, kde bylo až 26 °C. Na severozápadě Čech bylo v maximu 24 až 25 °C. Pravděpodobně jste již zaslechli zmínku o citelném ochlazení. Skutečně přijde, ale ne v nejbližších dnech. Ty ještě budou patřit babímu létu, ačkoli k určitému zhoršení dojde – přibude oblačnosti.

ÚTERÝ 22. ZÁŘÍ

Přesně mezi 15. a 16. hodinou nastane podzimní rovnodennost, načež vstoupíme do astronomického podzimu. Počasí s tím ale souhlasit nebude. Díky přední straně Manfreda, tlakové výše se středem nad východní Ukrajinou, se můžeme těšit jednak na modrou oblohu a sluneční paprsky, jednak na pokračující příliv teplého vzduchu od jihu. Čili vlastně repríza pondělka, byť nějaký ten oblak vysokého patra by se ukázat mohl. Nejvyšší odpolední teploty mezi 23 až 25 °C.

STŘEDA 23. ZÁŘÍ

Manfred se přemístí do ruského vzdušného prostoru a dá tak sbohem Česku, přesněji uvolní prostor tlakovým nížím jižně, západně i severně od našeho území. V důsledku toho již nebe nebude pouze a jen modré, naopak, převahu bude mít bílošedý odstín. Taktéž nepřekvapí případná přeháňka anebo bouřka. Avšak nejvyšší odpolední teploty vzhledem k jihozápadnímu větru nadále nadstandardní, mezi 23 až 25 °C.

ČTVRTEK 24. ZÁŘÍ

Před pátkem pětadvacátého do našich životů promluví dvě tlakové níže – jedna se středem nad Britskými ostrovy, druhá s centrem nad západní Skandinávií. Kolem nich k nám ještě bude proudit teplý vzduch od jihozápadu, a tak se nejvyšší odpolední teploty zastaví v rozmezí 22 až 24 °C. Mezi půlnocí a polednem bude převážně polojasno, poté se zatáhne a k večeru/večer a v noci na pátek pravděpodobně sprchne. Jak moc konkrétně, to se teprve uvidí.

Na prodloužený víkend se zatím rýsuje oblačná až zatažená obloha s deštěm a nejvyššími odpoledními teplotami jen zlehka nad desítkou (kvůli dešti). Kalendáři holt počasí donekonečna vzdorovat nemůže.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru