Přijdou tropy, ale jen na skok. Mohou se objevit i velmi silné bouřky
Ilustrační foto
Teplice

Mostecko - Meteorologové vydali výstrahu před silnými bouřkami doprovázenými silnými poryvy větru. Upozornění platí pro větší část republiky od pátečního odpoledne do pátečního večera, klidněji by mělo být v Karlovarském, Ústeckém a Libereckém kraji. Objevit se mohou i kroupy.

Stabilní slunečné (a příjemně teplé) počasí se u nás ne a ne uchytit. Na vině je dynamika, kdy se neustále prostřídávají tlakové útvary a proudění vzduchu každou chvíli mění směr. Poslední dobou spíše převažuje teplem méně poznaný severák, nicméně čas od času se ukáže i vítr z jižních směrů. Tak jako na konci tohoto pracovního týdne, kdy vyžene rtuť teploměru až k 33 °C.

PÁTEK 10. ČERVENCE

Přes severní Německo přejde střed tlakové níže postupující k severovýchodu. Když se k tomu přidá tlaková výše, jejíž střed pobude kdesi nad východní Ukrajinou, vybíhající až do italského vzdušného prostoru, výsledkem jest příliv dosti teplého vzduchu od jihozápadu. Vzhledem k blízkosti tlakové níže nepřekvapí, že páteční den nenabídne perfektně modrou oblohu. K večeru a večer se navíc začne prosazovat studená fronta, za kterou se logicky ochladí. Srážky nejspíše žádné (teoreticky by se mohla objevit přeháňka/bouřka, teoreticky), nejvyšší odpolední teploty okolo 26 až 30 °C (dále v českém vnitrozemí až okolo 33 °C) a ráno v minimu kolem 16 až 12 °C.

SOBOTA 11. ČERVENCE

První víkendový den se ponese ve znamení oblačné až zatažené oblohy, až v pozdních večerních hodinách, k půlnoci, mraků výrazně ubude. Na relativně velkém území České republiky sprchne, největší výjimkou budou severozápadní Čechy. Takže máte-li rádi déšť (třeba proto, že smyje všechnu špínu), smůla. Nejvyšší odpolední teploty vystoupají k hodnotám okolo 17 až 21 °C (severozápadní Čechy budou nejen nejsušší, ale i nejteplejší oblastí České republiky), ráno v minimu kolem 14 až 10 °C.

NEDĚLE 12. ČERVENCE

Nad Anglií, severní Francií a Beneluxem bude „sedět“ střed tlakové výše, po jejíž přední straně do našich končin bude podobně jako v sobotu pronikat chladnější oceánský vzduch. Ten je samozřejmě vlhký, jinak řečeno „mrakoplodný“. A tak lze i v závěru týdne počítat s převážně bílošedým nebem, resp. s polojasnou až oblačnou oblohou. Alespoň co se dopoledních a zejména odpoledních hodin týče, v ranním a večerním čase to s oblačností tak špatné nebude (čili kometa Neowise by měla být dobře vidět). Nejvyšší odpolední teploty okolo 18 až 22 °C, ráno v minimu kolem 12 až 8 °C.

PONDĚLÍ 13. ČERVENCE

Střed výše zmíněné tlakové výše by se měl přesunout k České republice, a proto bychom se měli dočkat skoro jasné až polojasné oblohy beze srážek a nejvyšších odpoledních teplot okolo 19 až 23 °C. Ráno v minimu nejspíše kolem 13 až 9 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru