Pozor na phishingové maily. Muž naletěl, z účtu mu vysáli desítky tisíc!
ilustrační foto: CC0
Teplice

Ústecký kraj - Policisté v Ústeckém kraji v poslední době opět zaznamenali případy podvodných phishingových e-mailů.

Policisté upozorňují občany, že u podobných e-mailových zpráv se zpravidla nejedná o aktivitu bankovního ústavu, ale o snahu pachatelů získat citlivé údaje klientů elektronického bankovnictví, které mohou být v budoucnu zneužity.

Jeden z těchto podvodů vyšetřují chomutovští policisté. Neznámý pachatel zaslal poškozenému e-mailovou zprávu s informací, že byla zjištěna podezřelá aktivita s jeho účtem. Zpráva vypadala jako oficiální žádost banky o zabezpečení bankovního účtu.

Přes odkaz zaslaný v e-mailu se poškozený s použitím citlivých údajů přihlásil do internetového bankovnictví vypadajícího jako oficiální stránky banky. Zde byl vyzván k dalšímu ověření prostřednictvím mobilního telefonu. Poškozený transakci potvrdil, místo ověření zabezpečení však byla z jeho účtu odeslána platba ve výši několika desítek tisíc korun.

"Důležité je na podobné e-maily nereagovat, neotvírat odkazy v podobných e-mailových zprávách a tímto způsobem nesdělovat žádné citlivé údaje, číslo účtu, heslo, PIN apod.! Bankovní ústavy zpravidla nepožadují ověření či změnu citlivých údajů prostřednictvím e-mailu. V případě pochybností doporučujeme vše v bance ověřit," uvedla krajská policejní mluvčí Šárka Poláčková.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru