Proboštov – V proboštovském lesoparku jsou některé z cest v současné době pro veřejnost uzavřené. Probíhají na nich stavební práce v rámci projektu, jehož termín ukončení byl původně plánovaný letos na jaře.

Vzhledem k celkové situaci, vzniklé pandemií koronaviru, se ale zahájení prací zpozdilo. Místostarosta Roman Nešetřil je přesto přesvědčený, že nové cesty začnou místním sloužit už v průběhu letošního léta. „Nevidím důvod, proč by to firma neměla stihnout,“ říká.

Vedení obecního úřadu se rozhodlo při plánování oprav cest v lesoparku sjednotit jejich podobu a zpevnit povrch úpravou na mlatové cesty. Jedná se o zajímavou alternativu třeba k betonové dlažbě nebo dlažebním kamenům, která navíc působí velmi přirozeně. Cesty byly sice dříve částečně zpevněné, ale stávající povrch už nevyhovoval a zejména maminky s kočárky mají na některých trasách problém projet.

Práce v proboštovském lesoparku provádí vítěz výběrového řízení, které proběhlo v loňském roce, dubská společnost Lesors. Proboštovské vyjde realizace celého projektu na 4,091 miliónu korun a podle mlatových cest, které jsme mohli vidět a které jsou už těsně před dokončením, výsledný efekt přispěje k výraznému zkvalitnění celkové podoby i užitné funkce lesoparku.

Mlatové cesty tvoří sypaná směs hrubšího a jemnějšího přírodního nebo umělého kameniva, které se po uložení mechanicky zhutňuje. Finální zhutnění zajistí vysokou nosnost cest a použitý materiál jejich přírodní vzhled. Okraje mlatových cest se zpevňují ocelovou pásovinou, případně dubovými nebo bukovými trámy tak, aby cesty volně splývaly s terénem.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru