Hynek Hanza: Stát si nemá vyplácením dávek sjednávat sociální smír
Hynek Hanza.
Teplice

Teplice - Hynek Hanza, primátor Teplic, přijal od svých stranických kolegů výzvu, aby kandidoval na post senátora po zesnulém Jaroslavu Kuberovi – po svém příteli a člověku, kterého velmi obdivoval. „Byť v takto brzké době po nešťastné události jsem vůbec nad ničím nechtěl ani uvažovat, prezident stanovil termín voleb poměrně záhy. A s ohledem na podporu kolegů z ODS jsem nakonec výzvu přijal. Jaroslava Kuberu znám od poloviny devadesátých let a názorově s ním velice souzním,“ vysvětluje teplický politik.

Případný úspěch ve volbách do Senátu České republiky nepovažuje Hanza za překážku v tom, aby zůstal i primátorem lázeňského města Teplice. „Spatřuji v tom naopak velkou výhodu. Senát má moc zákonodárnou. Mohli bychom tak rychle aplikovat zákony v praxi a naopak bychom měli přímou možnost ovlivňovat podobu zákona dle skutečných potřeb měst,“ vysvětluje Hynek Hanza.

Teplice jsou dle jeho slov oázou v severních Čechách a oproti ostatním městům se poněkud vymykají. Hynek Hanza ani tak nepřehlíží sociální problematiku a zanedbanost oproti zbytku republiky, která sever Čech zatěžuje. „Například kupčení s chudobou Teplice tolik netíží, patrné je to však v Krupce, Duchcově, i dalších okolních městech. Stát si vyplácením sociálních dávek sjednává sociální smír. To musí přestat,“ varuje primátor.

Rád by, aby sever Čech začal zbytek republiky vnímat jinak, než jak je tomu nyní. „Máme tu krásná města, nádherné hory a nejsme jen oblast hnědouhelných dolů se sociálně vyloučenými oblastmi. Je ale co zlepšovat a je potřeba změnit sociální politiku a pohraničí podpořit v jeho přeměně. V dnešní době je zaměstnatelný opravdu téměř každý. Podnikatelé jsou ochotni vyplácet zálohu výplaty klidně každý týden, uvědomují si, že jsou lidé, kteří nezvládají hospodařit s penězi vyplacenými na celý měsíc. Současný systém ale dovoluje lidem hromadit sociální dávky takovým způsobem, že se jim vyplatí zůstat doma. Každý za sebe musí mít více zodpovědnosti, což ale přináší i více svobody,“ zdůrazňuje Hynek Hanza.

Dát lidem možnost rozhodovat více sami o sobě, mít za sebe větší zodpovědnost, to je přesně to, co zastával i Jaroslav Kubera. „Byť jsem zcela jiný člověk, v tomto jsme byli vždy za jedno a já bych v jeho odkazu rád pokračoval,“ říká dvaačtyřicetiletý politik.

Ve funkci primátora se nehodlá vzdát svých vizí týkajících se jeho rodného města. „Teplice mají svoje zvláštní specifikum. Řada staveb, které tu stojí, jsou naprosto naddimenzované. Ať je to budova nádraží, stadion a další. Je těžké je přivézt k životu či při něm udržet, ale musíme to zkusit. My nyní pracujeme na oživení nádraží, které chceme propojit s centrem města. Vím, že je to na více než jedno volební období, ale začít se musí,“ poodhaluje smělé plány Hanza. Vedení města tak pravidelně jedná se SŽDC, tedy majitelem nádražní budovy, majiteli okolních pozemků a řeší i obnovu prostranství před nádražím, proto jsme to zařadili do projektu ReSTART. „Chcemerevitalizovat prostranství před nádražím, udělat pěší zónu z ulice 28. října, která povede až k lázeňské části města na straně jedné a centru města na straně druhé,“ načrtává budoucnost města Hynek Hanza.

Zadavatel: ODS
Zpracovatel: ODS

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru