AKTUÁLNĚ: Zmírní se další opatření! Od 8. června bude život v Česku zase normálnější
Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch představuje seznam zemí, do kterých bude možné vycestovat, 1. června 2020. Foto: Vláda ČR
Teplice

Česko - Od 8. června se zmírní některá protikoronavirová opatření pro české občany a podnikatele. Vláda dala menší vlně rozvolnění zelenou.

Bude například možné uspořádat hromadné akce s účastí do 500 osob, restaurační zahrádky budou moci zůstat otevřené i po 23. hodině bez omezení, na tržištích si bude možné zkoušet oblečení a zvýší se i počet osob, které mohou být v zoo či botanické zahradě či v areálu hradů a zámků (na 250 na hektar plochy), ve výstavních síních, uvnitř hradů a zámků a v hledištích divadel, kin, koncertních síní či cirkusů (na 500 osob).

Ruší se zároveň i povinnost rozestupů v hledišti – ob řadu a ob místo. Ministerstvo zruší rovněž povinnost návštěvníků bazénů a koupališť nosit roušku, pokud dodrží sociální odstup dva metry od jiné osoby. "Na tržištích bude možné zkoušet oblečení na místě. A na restauračních zahrádkách umožňujeme neomezený provoz. Návštěvníci koupališť a bazénů nebudou již povinni nosit roušku, pokud budou ve vzdálenosti nejméně 2 metry od jiné osoby," shrnul některá zmínění ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

"Po dohodě s Ministerstvem práce a sociálních věcí od 8. června rušíme také pravidelné testování pracovníků v pobytových sociálních službách a domovech pro seniory. Testování ale dále může nařídit hygienická stanice, pokud se objeví lokální ohnisko nákazy. Nadále zůstává povinnost testování pro nově příchozí klienty," uvedl ministr Vojtěch.

Cestování do zahraničí

Ministři projednali a vzali na vědomí mimořádná opatření ministra zdravotnictví, která upravují některé dosud platné restrikce. Od pondělí 15. června se opět zásadně rozvolní dosavadní režim pro cesty z a do zahraničí. Ministerstvo zdravotnictví nově stanovuje rozdělení států Evropské unie a dalších států schengenského prostoru do tří kategorií. Podle dat Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) budou země označeny zelenou, oranžovou nebo červenou barvou podle rizika nákazy.

0106opatrenizeme

Češi a cizinci s dlouhodobým pobytem v ČR budou moci po tomto datu vycestovat do zemí všech kategorií, ale po návratu ze zemí s nízkým a středním rizikem nebudou muset prokázat negativní test na koronavirus. Pro cizince ze zemí EU cestující do ČR se povinnost prokázat se testem nebude vztahovat, pokud spadají do země s nízkým rizikem. Do skupiny s největším rizikem ministerstvo zařadilo pouze Švédsko a Velkou Británii. Více informací v tiskové zprávě Ministerstva zahraničních věcí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru