Zuzana Schwarz Bařtipánová: Obchod s chudobou musí skončit
Zuzana Schwarz Bařtipánová.
Teplice

Bílina - Zuzana Schwarz Bařtipánová se v roce 2018 stala historicky první starostkou hornického a dříve lázeňského města Bílina. Nyní je kandidátkou Hnutí ANO do Senátu České republiky za volební obvod č. 32 – Teplice.

Bílina se jako jedno z mála měst v Ústeckém kraji připojila k výzvě starostů z Chomutovska, aby stát legislativně omezil obchod s chudobou. Jak vnímáte kroky, které jednotlivá ministerstva učinila?

Bohužel musím v tomto směru říct, že spíše neučinila. Z navržených patnácti kroků, které by postiženým městům pomohly, byly naplněny pouze dva, a to ještě ty méně důležité. U ostatních opatření pouze slyšíme, že to nelze. Což si my, starostové dotčených měst a obcí, nemyslíme. Je to jen a pouze o spolupráci, koordinaci jednotlivých kroků mezi odpovědnými ministerstvy a relevantní úpravě platných zákonů. I to je jedna z mých priorit.

V posledních měsících je Vaše jméno skloňováno i v souvislosti s možností výstavby tunelu pod Bílinou. Jak je pro Vás důležité téma dopravy v rámci volebního programu?

Obecně vnímám dopravní obslužnost okresu Teplice jako historicky dobře nastavenou a funkční. Jako deficit vidím napojení našich regionálních silnic na dálniční síť a zejména pak na D8 a to je třeba změnit. Nejen pro Bílinu, ale i pro všechny řidiče je důležitá jedna z hlavních dopravních tepen silnice 1/13. Ta propojuje okres Teplice s okresy Ústí nad Labem a Most a Ústecký kraj s krajem Libereckým a Karlovarským. Řešení obchvatu nebo tunelového průtahu městem Bílina velmi ulehčí nejen tranzit všem projíždějícím, ale i život občanů ve městě a jeho bezprostředním okolí. Po více než 30 letech čekání na konečné řešení budu bojovat za prosazení tunelového řešení 2 tubusy a 4 proudy. Tato varianta je ideální nejen za současného stavu, kdy městem projíždí cca 22 tisíc automobilů denně, ale i do budoucna, kdy je nutné očekávat další navýšení tohoto počtu. Další důležitou akcí je pak i realizace obchvatu Trnovan jak pro zjednodušení tranzitu, tak i pro zlepšení kvality života obyvatel této části Teplic.


Zuzana Schwarz Bařtipánová

  • Narodila se 24. února 1978 v Duchcově.
  • Vystudovala Regionální a politickou geografii na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze
  • Pracovala 6 let na Ministerstvu pro místní rozvoj na odboru územního plánování, do politiky přišla ze soukromého a neziskového sektoru, kde přes 9 let připravovala a řídila projekty zaměřené na práci s nezaměstnanými, rozvoj vzdělávání a mezinárodní spolupráci veřejných a vzdělávacích institucí.
  • V roce 2018 se stala starostkou města Bílina. V letech 2015–2018 byla ve městě místostarostkou.

Ve Vašem programu mě zaujalo i téma transformace uhelných regionů a podpora malých a středních podniků v regionu. Co v této oblasti vnímáte jako nejdůležitější?

Stále slyšíme to, že je zapotřebí utlumit těžbu uhlí a výrobu elektřiny v tepelných elektrárnách. Z hlediska zlepšení kvality životního prostředí to tak samozřejmě je. Na budoucnost tzv. uhelných regionů je však nutné se podívat zejména z hlediska udržitelného rozvoje, kdy je nutné najít rovnováhu mezi environmentálním, ekonomickým a sociálním pilířem dalšího rozvoje. Je tedy nutné ze strany státu v koordinaci s krajem a jednotlivými městy a obcemi připravit jasné a uchopitelné financování transformace těchto uhelných regionů. Není to o dotacích. Nástrojem pro ně může být například daňové zvýhodnění malých a středních firem, protože ty budou do budoucna hlavním hybatelem hospodářského rozvoje našeho území nebo daňové zvýhodnění rodin s dětmi, mladých lidí, kvalifikované pracovní síly, aby z těchto regionů neutíkali jinam. Důležitou součástí dalšího rozvoje je také využití potenciálu lázeňství jako národního bohatství, cestovního ruchu, a to nejen v hlavním centru okresu Teplicích, ale i v menších obcích a městech Krušných hor, Českého středohoří i v pánevní oblasti, které mají co nabídnout.

Plánů do senátu máte více než dost. Přeji Vám nebo vlastně nám všem, aby se pro většinu z nich podařilo najít politickou podporu a byly v budoucnu naplněny. Pak by se náš okres mohl opravdu stát lepším místem pro život.

Zadavatel: ANO 2011; Zpracovatel ANO 2011

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru