Budou Krušné hory jako Šumava? Zelení by tu chtěli národní park!
Krušné hory. Ilustrační foto: Oldřich Hájek
Teplice

Ústecký kraj - Zelení na posledním jednání rady krajské organizace rozhodli vyzvat vedení Ústeckého kraje, aby se zabývalo systematickou ochranou přírodního bohatství regionu Krušných hor.

“Nejvíce se mi líbí ta představa, že by vznikl národní park Krušné hory. Mimo ochrany území s vodními zdroji, které jsou vzhledem ke zhoršujícímu se suchu stále cennější, by se z regionu odstranilo stigma kraje se zničenou přírodou,” uvedl krajský předseda Strany zelených Petr Globočník

Krušné hory podle Zelených v současnosti ohrožuje řada jevů, mimo megalomanských stavebních projektů developerů na hřebenech také plánovaná komerční výstavba větrných elektráren, nekontrolovatelný nárůst turismu, nebo nesystémová těžba drahých kovů.

Gigantické větrné parky na horách? Ne

“Obnovitelné zdroje elektrické energie samozřejmě podporujeme, ale pro místní spotřebu a i tak jsou místa, kam prostě nepatří. V Krušných horách by měla zůstat neporušená příroda, kde gigantické větrné parky nevzniknou,” dodal k problematice rozvoje regionu a ochrany přírody místopředseda Zelených Adam Souček.

“Krušné hory mají stále dostatečnou kapacitu pro zvýšení turistické návštěvnosti v souladu s udržitelným cestovním ruchem, narozdíl například od sousedního Českého Švýcarska, kde se destinační agentura snaží změnit strukturu návštěvníků právě směrem k udržitelnosti. V souladu s Destinační agenturou Krušné hory a rozvojem oblasti UNESCO i cyklistické magistrály a pěší hřebenové trasy, by dávalo vyhlášení chráněné krajinné oblasti smysl i z pohledu cestovního ruchu. Správa národního parku, případně chráněné krajinné oblasti a Destinační agentura pak ve svých aktivitách musí postupovat ve vzájemné shodě,” říká expert na turistický ruch Zelených Tomáš Růžek.

Myšlenka národního parku je však spíš zbožným přáním, vzdálená současnému stavu věcí. I sami Zelení připouští ochranu Krušných hor v jiné variantě. “Bylo možné realizovat alespoň vznik chráněné krajinné oblasti, která má větší spektrum ochranných zón. Neomezovaly by se tak obce na horách, které jistou výstavbu potřebují. Ucelené chráněné území na jižních svazích by navazovalo na zamýšlený projekt biosférické rezervace, který by měl vzniknou na německé straně Krušných hor. Příroda nezná hranice a i my bychom měli v její ochraně spolupracovat s našimi sousedy,” uzavírá téma Globočník.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru