Kolik bude v květnu denně přibývat nových případů covid-19? Odborníci představili tři scénáře pro Česko
Po ostravském alzheimercentru pomáhají vojáci také v západočeské nemocnici v Mariánských Lázních. Foto: Armáda ČR
Teplice

ČR - Epidemii zvládá Česká republika nadále velmi dobře, podíl pozitivních záchytů z celkového počtu provedených nadále klesá. Na základě dat Ústavu zdravotnických informací a statistiky od konce března klesá až na současnou hodnotu 3,2 %. Výrazně se také zvyšuje počet vyléčených pacientů. Z nemoci covid-19 se uzdravilo již přes 40 % nakažených osob.

„Počet uzdravených pacientů nadále roste. Situaci tak nadále zvládáme úspěšně a můžeme tak s velikou obezřetností pokračovat v návratu do normálního života,“ uvedl ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Podle prediktivních modelů Ústavu zdravotnických informací a statistiky bude k 31. květnu v Česku přibližně 8 500 laboratorně potvrzených případů koronaviru. S dalšími nasbíranými daty bude docházet k zpřesňování modelů. „Model prozatím neidentifikuje možné zvýšené riziko nákazy v souvislosti s uvolňováním opatření. V případě zvýšení reprodukčního čísla tak lze očekávat vyšší nárůst případů, než nyní předpokládáme, uvedl ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek. Na základě aktuálních dat došlo k aktualizaci klíčového parametru stavového modelu, kterým je tzv. reprodukční číslo. To znázorňuje průměrný počet osob, které nakazí 1 nakažená osoba. Aktualizovaná predikce počítá s celkovým reprodukčním číslem R v hodnotě 0,70. Scénář pracuje s předpokladem cca 10 % bezpříznakových případů.

Tři scénáře vývoje situace v ČR

Ústav zdravotnických informací a statistiky představil také tři varianty dlouhodobého scénáře. V případě, že by se situace vyvíjela jako v současnosti, lze očekávat, že počet nových případů se v průběhu května bude denně pohybovat okolo 60, v měsíci červnu poté zhruba okolo 35. Druhý scénáře počítá s mírným zhoršením situace v podobě reprodukčního čísla 1,1. Což dle predikcí představuje denní nárůst v průběhu května okolo 140 nových případů a v červnu zhruba 155. Třetí tzv. rizikový scénář by představoval denní nárůst v měsíci květnu okolo 460 pozitivních pacientů. „Dlouhodobé modely jsou podmíněné vstupními parametry, proto je důležité zejména sledovat denní vývoj a krátkodobé predikce, které umožní včas reagovat na změnu,“ dodal ředitel ÚZIS Ladislav Dušek.

Kapacita systému, její aktuální stav a vývoj situace umožňují obnovu péče v původním rozsahu. „Systém však musí být adekvátně připraven na případnou druhou vlnu. Je tak nutné hledat vyváženou polohu mezi nastavením systému intenzivní péče a obnovením normálního rozsahu,“ uvedl předseda České společnosti anesteziologie resuscitace a intenzivní medicíny Vladimír Černý.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru