Krajská zdravotní vyčlenila v každé nemocnici lůžka pro pacienty s podezřením na COVID-19
Kovidstanice v ústecké nemocnici Krajské zdravotní, a. s. Foto zdroj: KZČR
Teplice

Teplice - Krajská zdravotní, a. s., (KZ) v minulých dnech získala povolení Státního zdravotního ústavu ČR k testování odebraných vzorků ve vlastních laboratořích ústecké nemocnice. Společnost má také v každé z pěti svých nemocnic, tedy v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově připraveno pro pacienty s onemocněním COVID-19 nebo podezřením na něj celkem 236 lůžek. Z nich je 195 lůžek akutní a 41 lůžek intenzivní péče.

„Ukazuje se, že naši zdravotníci jsou schopni velmi pružně reagovat na rychle se měnící epidemiologickou situaci a že se snaží být v maximální možné míře připraveni na očekávaný nápor pacientů, kteří budou vyžadovat v souvislosti s nákazou novým koronavirem hospitalizaci. Za to jim patří poděkování. Děkuji také za kontinuální velké pracovní nasazení a výsledky, které vynaložené úsilí dosud přineslo. Děkuji i za jejich příspěvek k tomu, že jsme řadu opatření realizovali jako jedni z prvních v České republice. Jsem přesvědčen, že toto všechno napomohlo ke zvýšení prestiže značky KZ u našich spoluobčanů - pacientů,“ zdůraznil Ing. Jiří Novák, předseda představenstva KZ.

„Náš obdiv a poděkování si zaslouží všichni zaměstnanci Krajské zdravotní v první linii. Již více než měsíc čelí velkému náporu personál infekčního oddělení ústecké Masarykovy nemocnice, do boje s koronavirem vstupují postupně naši zdravotníci dalších oddělení a ve všech našich nemocnicích včetně těch, kteří zajišťují provoz triážových míst pro třídění pacientů, odběrových míst a v případě potřeby i výjezdů za odběry,“ uvedl Ing. Petr Fiala, generální ředitel KZ.

„Díky uvolňování kapacity plánované péče a výkonů v průběhu minulého měsíce můžeme postupně personálně posilovat zřízená triážová místa pro třídění pacientů přicházejících do našich nemocnic, odběrová místa pro pacienty s indikovaným podezřením na nákazu COVID-19, emergency a infekční oddělení. Všem našim zdravotníkům za odváděnou práci v tomto náročném období děkuji,“ řekl MUDr. Aleš Chodacki, náměstek pro řízení zdravotní péče KZ.

Neustále se zvyšující požadavky na počet laboratorních vyšetření a na zkrácení času od odebrání vzorku po jeho vyhodnocení, přivedly Krajskou zdravotní, a. s., velmi rychle k vlastnímu provádění testů.

„Státní zdravotní ústav schválil žádost o povolení provádět testy a od 1. dubna jsme v pořadí 76. laboratoří v České republice, oficiálně vyhodnocující testy na nákazu SARS-CoV-2. Realizaci vyšetřování zajišťují společnými silami oddělení klinické mikrobiologie a oddělení klinické biochemie. V současnosti metodou RT-PCR zvládneme vyšetřit 140 vzorků denně, ale snažíme se počty s ohledem na požadavky postupně navyšovat,“ vysvětlil MUDr. Jan Špička, MBA, primář Oddělení klinické biochemie Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z.

Pandemický plán společnosti počítá v případě potřeby s postupným navyšováním akutních lůžek pro pacienty s tímto onemocněním v každé z pěti jejích nemocnic. „Proto v nich vznikla tzv. kovidcentra, určená pro pacienty, kteří do nemocnic přicházejí na nějaký zákrok či operaci, ale při triáži vykáží některé příznaky COVID-19,“ uvedl MUDr. Josef Škola, EDIC, primář Kliniky anesteziologie, perioperační a intenzivní medicíny Fakulty zdravotnických studií Univerzity J. E. Purkyně v Ústí nad Labem a Krajské zdravotní, a. s. – Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem, o. z. (KAPIM). „V Krajské zdravotní mají tyto stanice celkem 195 lůžek. V nemocnici v Litoměřicích jich je dalších 28, takže v Ústeckém kraji disponujeme aktuálně 223 akutními lůžky v režimu COVID-19," doplnil MUDr. Josef Škola, EDIC, který je krajským koordinátorem intenzivní péče (Klinická skupina COVID).

KZ začala se zvyšujícím počtem pacientů s onemocněním COVID-19 ve svých pěti nemocnicích od poloviny března postupně omezovat plánovanou odkladnou operativu a ordinační hodiny odborných ambulancí a poraden. Jako největší poskytovatel lůžkové zdravotní péče v České republice reagovala na situaci hned po potvrzení nemoci COVID-19 u prvních nemocných v neděli 1. března. Následující den 2. března ve své ústecké nemocnici vyčlenila jednu stanici infekčního oddělení pro izolaci pacientů s podezřením na nákazu koronavirem a pacienty pozitivní, s probíhajícím onemocněním, jejichž stav vyžaduje pobyt v nemocnici.

Postupně od čtvrtka 19. března zavedla v každé ze svých nemocnic třídění do nich přicházejících pacientů a místa pro odběr vzorků od osob s indikovaným podezřením z nákazy na laboratorní testy. Do neděle 5. dubna 2020 v nich zdravotníci provedli celkem na 2800 stěrů.

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru