Počasí jako na houpačce: Nejprve teplo, poté ochlazení o 20 stupňů Celsia!
Řeka Bílina na jaře 2020. Ilustrační foto
Teplice

Mostecko - Ráno tráva i střechy domů pokryté jinovatkou, odpoledne liduprázdné ulice zalité sluncem. Tak to v minulých dnech vypadalo od Kadaně po Varnsdorf i od Aše až po Karvinou. Díky tlakové výši celé Česko pozorovalo zcela bezoblačnou oblohu, kterou v brzkých hodinách doprovodily teploty (hluboko) pod nulou.

Nicméně jak pracovní týden stárnul, noční/ranní mrazy postupně slábly. Důvodem byl pohyb tlakové výše a s tím související změna směru proudění vzduchu z původně severovýchodního až východního na jihovýchodní. Příkladem ve Volarech na Šumavě v pondělí 23. března rtuť teploměru klesla až k -19,2 °C, poté už byla teplotní minima vyšší: v úterý 24. března -18,3 °C, ve středu 25. března -12,8 °C a ve čtvrtek 26. března -6,5 °C. Podobně se situace s teplotními minimy vyvíjela také v krušnohorských Vejprtech: v pondělí -10,2 °C, v úterý -8,0 °C, ve středu -5,9 °C a ve čtvrtek -5,0 °C.

Avšak co bylo, pominulo. Konkrétně období nočních/ranních mrazů. Nyní se ke slovu znovu dostane jaro, ale pouze přechodně. Už ve druhé polovině víkendu se totiž moci ujme paní zima.

PÁTEK 27. BŘEZNA

Nad velkou částí Evropy se bude nacházet oblast vysokého tlaku vzduchu, resp. oblasti dvě. Jedna se středem západně od Britských ostrovů, druhá se středem nad západním Ruskem. „Dotýkat“ se budou nad střední Evropou, tzn. nad naším územím. V důsledku toho se můžeme těšit na další slunný den. Pomineme-li špetku vysoké oblačnosti, bude po dobu všech 24 hodin jasno. Nejvyšší odpolední teploty vlivem jihovýchodního větru zamíří k hodnotám okolo 12 až 16 °C, ráno v minimu kolem 4 až 0 °C.

SOBOTA 28. BŘEZNA

První víkendový den se ponese ve znamení příprav na změnu. Jakou? Tlaková výše se středem nad západním Ruskem odpluje dále na východ a hlavní slovo připadne rozsáhlé tlakové výši se středem nad severním Atlantikem, která se postupně rozšíří nad Skandinávii a státy ležící pod ní. Než k tomu dojde, Česko pobude v nevýrazném tlakovém poli a v mase teplejšího vzduchu. Takže: Slunečno, resp. jasno až polojasno, nejvyšší odpolední teploty okolo 12 až 16 °C, ráno v minimu kolem 4 až 0 °C.

NEDĚLE 29. BŘEZNA

Po přední straně zmíněné rozsáhlé tlakové výše začne do našich končin pronikat chladný, původem polární vzduch. Již v noci bude od severu přibývat oblačnost, zpočátku v Krušných horách, pak i jinde. S oblačnou až zataženou oblohou se následně budeme potýkat až do půlnoci. Krušné hory se dočkají četných sněhových přeháněk a tvorby sněhové pokrývky, ve zbylých částech Ústeckého kraje budou srážky, vzhledem ke krušnohorskému srážkovému stínu, ojedinělým jevem. Nejvyšší odpolední teploty okolo 3 až 7 °C, ráno v minimu kolem 4 až 0 °C.

Nezapomeňte, že v neděli ve 2:00 začíná letní čas.

PONDĚLÍ 30. BŘEZNA

S oblačným až zataženým nebem odstartuje také nový týden, ale do východu slunce by se mělo vyčasit na skoro jasno až polojasno. Jen na krátkou dobu, mezi dopolednem a pozdním odpolednem opět převaha oblaků, byť prakticky beze srážek, k večeru/večer návrat k jasnu. Nejvyšší odpolední teploty okolo 1 až 5 °C, ráno v minimu kolem -2 až -6 °C, ojediněle kolem -6 až -10 °C.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru