Pandemický plán Krajské zdravotní: V případě potřeby budou dispozici akutní lůžka v každé z pěti krajských nemocnic
Epidemiologická opatření v chomutovské nemocnici. Foto: KZ
Teplice

Ústecký kraj - Generální ředitel Krajské zdravotní (KZ) Ing. Petr Fiala svolal na středu 25. března 2020 další jednání pandemického štábu.

„V Ústeckém kraji je dosud 51 případů prokázaných onemocnění COVID-19, přičemž jediným okresem, kde ještě žádný nakažený není, je okres Louny. Všichni čtyři dosud uzdravení lidé jsou z Děčínska (čísla se ve čtvrtek dopoledne změní, pozn. red.). Ve spolupráci s Krajskou zdravotní jsme na odběrových místech v pěti jejích nemocnicích uskutečnili odběry vzorků na testy dosud celkem 1614 indikovaných lidí,“ přiblížila středeční dopolední stav MUDr. Olga Štorkánová.

KZ začala se zvyšujícím počtem pacientů s onemocněním Covid – 19 ve svých nemocnicích v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově od poloviny března postupně omezovat plánovanou odkladnou operativu a ordinační hodiny odborných ambulancí a poraden. Jako největší poskytovatel lůžkové zdravotní péče v České republice reagovala na situaci hned po potvrzení nemoci COVID-19 u prvních nemocných v neděli 1. března. Následující den 2. března ve své ústecké nemocnici vyčlenila jednu stanici infekčního oddělení pro izolaci pacientů s podezřením na nákazu koronavirem a pacienty pozitivní, s probíhajícím onemocněním, jejichž stav vyžaduje pobyt v nemocnici.

Postupně od čtvrtka 19. března zavedla v každé ze svých nemocnic třídění do nich přicházejících pacientů a místa pro odběr vzorků od osob s indikovaným podezřením z nákazy na laboratorní testy.

„Sluší se velmi poděkovat všem ředitelům zdravotní péče jednotlivých nemocnic a zdravotnickým týmům za nasazení a rychlou reakci na vzniklou epidemiologickou situaci,“ zdůraznil generální ředitel Krajské zdravotní Ing. Petr Fiala, který v uplynulých dnech spolu s náměstkem pro řízení zdravotní péče KZ MUDr. Alešem Chodackim navštívil jednotlivé nemocnice, aby se společně na místě seznámili, jak přijatá opatření fungují v praxi. „Prohlídka odběrových a triážových míst ve všech nemocnicích potvrdila, že zdravotníci své úkoly zvládají dobře a lidé, kteří na ně přicházejí, spolupracují,“ konstatoval Ing. Petr Fiala.

 2603epidemicstab2

Epidemiologická opatření v chomutovské nemocnici. Foto: KZ

Pandemický plán společnosti počítá v případě potřeby s postupným navyšováním akutních lůžek pro pacienty s tímto onemocněním v každé z pěti jejích nemocnic.

„Pokud jde o personální zajišťování opatření ke zvládnutí boje s koronavirem, díky uvolnění kapacity plánované péče a výkonů můžeme postupně posilovat v minulých dnech zřízená triážová místa pro třídění pacientů přicházejících do našich nemocnic, odběrová místa pro pacienty s indikovaným podezřením na nákazu COVID-19, emergency a infekční oddělení. Tímto bych chtěl poděkovat všem našim zdravotníkům za úsilí a péči, se kterou v těchto náročných dnech odvádí svou práci,“ dodal MUDr. Aleš Chodacki.

V pandemickém štábu se sešli ředitelé zdravotní péče odštěpných závodů KZ – nemocnic v Děčíně, Ústí nad Labem, Teplicích, Mostě a Chomutově, MUDr. Aleš Chodacki, náměstek pro řízení zdravotní péče Krajské zdravotní, a. s., Mgr. Dana Vaculíková, hygienička KZ, Mgr. Olga Mučicová, hlavní farmaceut KZ. Jednání v budově ředitelství KZ v Ústí nad Labem se zúčastnila ředitelka protiepidemiologického odboru Krajské hygienické stanice Ústeckého kraje MUDr. Olga Štorkánová.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru