Neživili jste miliardáře? Trojice spáchala na Češích obří podvod a užívala si
Některé ze zajištěných hodnot. Foto: Policie ČR
Teplice

ČR - Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu služby kriminální policie a vyšetřování (NCOZ SKPV) v tomto týdnu provedli rozsáhlou operaci, která se týká pražské společnosti J.O. Investment s.r.o.

„Tato společnost podle našich závěrů měla široké veřejnosti neoprávněně a soustavně nabízet investice na světových burzách v USA, Evropě a Asii se zaměřením na akciové indexy, měnové páry - futures a komodity,“ uvedl Jaroslav Ibehej, mluvčí NCOZ SKPV.

Kriminalisté NCOZ došli k závěru, že organizátor této trestné činnosti a jeho dva společníci žádnou investiční činnost nevykonávali a vylákané finanční prostředky měli používat výhradně pro svoji spotřebu, především k nákupu nemovitostí, luxusních vozidel a luxusního zboží.

Prověřováním bylo zjištěno, že proklamované výnosy měly být zcela nereálné (cca od 30 do 100 procent). „V případě, že byly skutečně uhrazeny, tak jen za použití finančních prostředků dalších klientů. Snahou obviněných mělo být udržení celého systému v provozu co nejdéle. Uvedená činnost nese dle našich závěrů znaky tzv. Ponziho schématu,“ dodává Jaroslav Ibehej.

Kriminalisté NCOZ v rámci prováděných úkonů zadrželi tři osoby a provedli 18 domovních prohlídek a prohlídek jiných prostor. Včasným zásahem došlo k rozsáhlému zajištění movitého a nemovitého majetku v hodnotě přesahující 1 miliardu korun.

Zadržené osoby byly obviněny prozatím jen z pokračujícího zvlášť závažného zločinu „podvod“ spáchaného ve spolupachatelství.

„Podle našich závěrů měla být způsobena škoda nejméně 2060 doposud zjištěným poškozeným. Její výše v tuto chvíli přesahuje jednu miliardu korun, ale kriminalisté NCOZ už nyní předpokládají, že v průběhu trestního řízení budou zjištěni další poškození a způsobená škoda podstatně vzroste,“ dodal mluvčí.


  • Případní další poškození mohou kontaktovat NCOZ prostřednictvím adresy: PO BOX 41/NCOZ, 156 80 Praha 5 – Zbraslav, či datové schránky: eesyd9x. Ve svém podání ať uvedou: jméno, příjmení, datum narození, kontaktní údaje (adresa, e-mail, telefon) a doloží listinami výši způsobené škody.

Na případu se intenzívně podíleli pracovníci Finančního analytického úřadu. V rámci prováděných úkonů s NCOZ spolupracovalo Centrum zajištěných aktiv Ministerstva vnitra (CENZA).

Věc dozoruje Vrchní státní zastupitelství v Praze. V případě pravomocného rozsudku hrozí osobám trest odnětí svobody až na 10 let.

Kriminalisté NCOZ doporučují občanům zvýšenou obezřetnost a ostražitost v souvislosti s investicemi finančních prostředků do produktů, které slibují neobvykle vysoké zhodnocení, neboť s podobným druhem trestné činnosti se policie opakovaně setkává.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru