Světečtí začnou hledat firmu, která pošle budovu bývalé školy k zemi
Budova školy ve Světci. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Světec – O osudu bývalé školy ve Světci je rozhodnuto už pár let. Přesně od roku 2017, kdy zastupitelé odsouhlasili její demolici. Vzhledem k finanční náročnosti akce škola ale stále stojí. Resumé o jejím zbourání zaznělo znovu v polovině loňského roku, kdy zastupitelé ještě zvažovali další možnosti. Ovšem náročnost případné rekonstrukce by spolkla více než 110 miliónů korun a je nad síly obce s tisícovkou obyvatel. Podle informací místostarosty Václava Fišera by navíc statik rekonstrukci už neschválil. Proto zastupitelé na konci roku vynesli verdikt o vypsání výběrového řízení na firmu, která pošle budovu školy k zemi.

„Výběrové řízení ještě vypsané není. Připravujeme ho ve spolupráci s roudnickou právní a poradenskou firmou,“ prozradil místostarosta Václav Fišer. K dotazu, jaký má obec záměr s prostorem, který vznikne po škole, místostarosta uvedl: „Měli jsme studii na novou stavbu, ale nestihli bychom požádat o dotaci. Proto záměr odložíme a připravíme pořádně projekt, než bude vypsaný nový vhodný dotační titul.“ Na místě školy chce obec prozatím vytvořit klidovou zónu, která by měla směřovat do zámeckého parku, kde se konají různé akce a stát se jeho součástí. Na vzniklé ploše počítá i s položením odstavné desky.

Budova školy je podsklepená. Sklepy sahají do hloubky tří metrů, jsou podmáčené a zdivo je napadené houbou. „Sklepy budou nejspíš zasypané, ale konkrétní postup demolice záleží na prováděcí firmě. Naším cílem je investovat do akce co nejméně,“ zdůraznil světecký místostarosta. Podle jeho slov chce obec uspořit na nákladné demolici každou korunu. Proto například shání sponzora a doufá, že získá peníze i ze samotné školy. „Je tam materiál, který bychom mohli zpeněžit. Jedná se o cihlovou stavbu, trámy jsou v celkem dobrém stavu, mohli bychom je prodat. Ale uvidíme, až co nám nabídne firma, která výběrové řízení vyhraje,“ uzavřel Fišer.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru