VIDEO: Vydržte půl roku! Pak se otevřou dvě důležité stavby na hlavním tahu Ústeckým krajem
Most na silnici 27 pod Hněvínem u Mostu ovlivňuje i dopravu na silnici č. 13 mezi Teplicemi a Chomutovem. Foto: e-deniky.cz
Teplice

Mostecko – V letošním roce zprovozní Ředitelství silnic a dálnic dvě důležité stavby na průtahu Ústeckým krajem. Bude se tak rychleji a bezpečněji cestovat po silnici číslo 13, která protíná Ústecký kraj a patří mezi nejdůležitější silnice.

Obě stavby jsme přitom měli již podle dřívějších odhadů na začátku roku 2020 používat. U obou ale byly zjištěny při stavbě komplikace, které otevření oddálily až na letošní rok.

Rekonstrukce mostu pod Hněvínem, který je součástí silnice I/13, je v současné době jedním z největších dopravních problémů v Mostě. K úplné uzavírce provozu jednosměrného jízdního pruhu došlo loni v březnu, a to v úseku od směrového rozdělení ve směru z Litvínova do Mostu po křižovatku se silnicí I/13 v zatáčce u Souše.

Rekonstrukce mostu v praxi znamená zbourání původního mostu, který byl v nevyhovujícím velmi špatném stavu, a výstavbu nového. „Během rekonstrukce jsme museli upravit projekt i harmonogram. Zdržení způsobilo založení mostních pilířů, čímž jsme se dostali realizací některých technologií až do nevyhovujícího zimního období. Nyní musíme práce přerušit do doby příznivého počasí, což bude někdy v březnu či dubnu,“ popsal situaci vedoucí provozního úseku Správy Chomutov Vít Plechatý. Se zprovozněním se počítá v polovině letošního roku.

Kvůli stavbě je na silnici číslo 13 ve směru od Teplic na Chomutov poměrně dlouhá objížďka přes Záluží a Komořany. Od Litvínova na Most je na silnici č. 27 sveden provoz do jednoho dvoupruhu.

https://www.youtube.com/watch?v=nzokExrAT84

Třebušice ovlivňuje dřívější těžba uhlí

Mimoúrovňová křižovatka Třebušice je logickým pokračováním výstavby a modernizace silničního tahu I/13, který spojuje důležitá průmyslová centra na severu Čech – Chomutov, Most, Teplice, Ústí nad Labem. Odstraněním dopravní bodové závady dojde k ucelení čtyřpruhového uspořádání silnice I/13 v úseku od Chomutova do Teplic, mimo průtahu Bílinou. V rámci této stavby bude dále do-budována dvoupruhová komunikace (přemostění železniční trati), jako pravá část čtyřpruhu ve směru do Mostu. Za přemostěním dojde k odklonu nově budovaného čtyřpruhu mimo stávající silnici I/13, vpravo ve směru na Most, do prostoru bývalé výsypky lomu Vrbenský. Tam bude vybudována trubkovitá mimoúrovňová křižovatka, jejíž jednu větev bude tvořit přeložka silnice III/01314. Protisměrným obloukem se čtyřpruhová komunikace vrátí do stávající trasy a napojí se na již vybudovaný čtyřpruhový úsek směrem k Mostu.

Území pro stavbu je geologicky složité, v minulosti bylo zasaženo těžbou uhlí. I proto se zde ještě nejezdí. Dokončení prací na části úseku blíže k Mostu ovlivňuje sedání náspu. Důvodem je dodatečná sanace podloží v místech, kde byl objeven nehomogenní azbest. Původně měla být křižovatka částečně zprovozněna na konci loňského roku. S ohledem na sedání náspu bude stavba zprovozněna kompletně, a to v polovině roku 2020. Stavba ale omezuje provoz na současné silnici zatím jen minimálně.

Jelikož výstavbu významných dopravních komunikací ovlivňuje velké množství faktorů, které se nedají předem předvídat, jsou uvedená data otevření pouze orientační.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru