Propadáte povánoční depresi? Poradíme, jak s ní bojovat
Ilustrační foto: CC0
Teplice

ČR - Pro někoho svátky klidu a míru, pro mnohé však svátky spíše stresu a pro některé dokonce utrpení. Deprese je téma, o kterém se moc nemluví a v čase vánočním umí udeřit opravdu tvrdě.

Depresemi v poslední letech trpí stále více a více lidí. Důležitější, než pochopit jejich příčiny je však umět se s nimi vypořádat. Osoba v depresi se většinou uzavírá do sebe, nekomunikuje s okolím a hodně spí. Charakteristický je také vznik nechuti k jídlu, nebo naopak časté přejídání. Existuje tu také poměrně velké riziko zneužívání alkoholu, či drog, hlavně u mentálně slabších, nebo emočně nestabilních lidí.

A právě čas Vánoc bývá pro lidi trpícími depresí velmi náročná epizoda. Všudypřítomný stres ničemu nepřidává. Připravili jsme proto pro vás pár rad a tipů, jak s ní bojovat.

SPĚTE

Dostatek spánku vám umožní, aby si odpočinulo nejen tělo, ale také mysl. Spěte, co to jen půjde, je to ten nejsnadnější útěk z reality. Sny vás dostanou do jiného světa a pomohou vám zapomenout na bolest kterou zažíváte ve světě každodenním.

TRAVTE ČAS S RODINOU A PŘÁTELI

Pro lidi v depresi je samozřejmě těžké odvážit se do společnosti, pokud na to prostě není chuť. Je však důležité být v okolí lidí, kteří vás mají rádi a pomohou vám. Už jen přítomnost jiné osoby vyvolává lepší pocit. Ať už se jedná o rodinu, nebo přátele - navštivte je a nebuďte sami. Vždy vám určitě rádi pomohou a budou vám na blízku.

BUĎTE PRODUKTIVNÍ

Zkuste se něčemu věnovat, nebo něco vytvořit. Dělejte, co máte rádi, najděte si něco, co vás zajímá. Přečtěte si knihu, koukněte se na film, či dokument, nebo si zkuste zahrát na nějaký hudební nástroj. Taková hudba je skvělý únik z reality!

ZABAVTE MYSL I TĚLO

Jakákoliv aktivita je lepší, než žádná aktivita. Protáhněte se, zajděte na procházku, poznávejte něco nového. Seznamujte se a nebojte se hlavně hovořit o svých problémech. I když ne vždy se vám dostane dobré rady, nebo pochopení, už jen o tom umět mluvit a dostat ze sebe, co vás trápí, je velmi důležité.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru