Podle primátora může mít Sokolovna na Letné brzy problémy se statikou
Město nemůže zachránit všechny historické budovy ve městě. Je povinností majitelů, aby se o domy řádně starali. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Na zasedání zastupitelů Teplic, v pondělí 16. prosince, padl mimo jiné dotaz, co bude s historickou budovou Sokolovny na Letné, která už léta volá po rekonstrukci. Podle primátora Hynka Hanzy se na jejím špatném technickém stavu podepsal vlastník nemovitosti, kterým je Tělocvičná jednota Sokol Teplice. „Město nemůže zachránit všechny chátrající budovy ve městě. Můžeme jen tlačit na jejich majitele, aby se začali o domy řádně starat,“ zdůraznil Hanza.

Historická budova Sokolovny na Letné není v seznamu chráněných památek. Před několika lety k ní byla přistavěná kuželna, jejímž vlastníkem i provozovatelem je jiný subjekt, a sice TJ Teplice Letná. V objektu kuželny podle Hynka Hanzy problém není. Špatný technický stav prokazuje už dlouhodobě hlavní, historická budova sokolovny. „Obávám se, že tady může v brzké době dojít k problémům se statikou,“ upozornil na vážnost situace primátor.

Starosta Tělocvičné jednoty Sokol Teplice, Miroslav Hozák k našemu dotazu uvedl, že žádnou rekonstrukci nebo konkrétní opravy na budově ve Vrbenského ulici v příštím roce neplánují. „Provádíme na sokolovně postupně opravy v rámci našich finančních možností. Znáte, jak to je. Vždycky se něco rýsuje, ale zatím nic konkrétního v plánu nemáme.“ Podle Hozáka jsou finanční možnosti tělocvičné jednoty omezené. Za kritický by stav sokolovny neoznačil.

Budovu tělocvičny na Královské výšině, dnešní Letné, postavil v roce 1909 německý spolek Turnverein. Tělocvičná jednota Sokol Teplice začala budovu spravovat po druhé světové válce a sokolovna sloužila různým tělovýchovným spolkům. O vlastnictví sokolovny se později vedly celá léta nejrůznější spory. Budova nakonec připadla Tělocvičné jednotě Sokol Teplice. Na budově jsou umístěné pamětní desky. Například památce Adolfa Svitka, náčelníka Tělocvičné jednoty Sokol Teplice – Šanov, který padl jako ruský legionář u Zborova nebo pamětní deska obětem druhé světové války.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru