VIDEOREPORTÁŽ: Bezpečně do školy i za nákupy. Teplice mají nový Oranžový přechod
Nový přechod s kvalitním nasvícením v Bohosudovské ulici je oficiálně otevřený. Foto: Oldřich Hájek
Teplice

Teplice - Frekventovaná Bohosudovská ulice se v místě u zastávek MHD a obchodů dočkala bezpečného, osvětleného přechodu pro chodce. Na stavební úpravy a osvětlení přispěla Nadace ČEZ grantem ve výši 120 tisíc korun.

Rozzářená náměstí českých měst a obcí bereme během adventu za samozřejmost a nezbytný prvek pro navození kouzelné vánoční atmosféry. Osvětlené přechody pro chodce na frekventovaných silnicích už bohužel takovou samozřejmostí mnohde nejsou. Přitom přehledně upravený přechod, doplněný o vhodné osvětlení, snižuje podle organizace BESIP riziko střetu chodce s vozidlem až o 60 procent.

Toho si byli vědomi i zastupitelé teplické radnice, když požádali Nadaci ČEZ o grantový příspěvek Oranžový přechod pro realizaci projektu na Bohusudovské ulici. Nadace žádosti vyhověla a poskytla maximálně možnou částku 120 tisíc korun, která výrazně pomohla pokrýt náklady na stavební úpravy chodníků, nové dopravní značení a osvětlení přechodu na této frekventované komunikaci.

https://www.youtube.com/watch?v=ADyxv9lMVKU

„V lokalitě se nachází bytové domy a komerční objekty. Jsou zde dvě hojně využívané zastávky MHD, u kterých ale dosud chyběl přechod pro chodce, což vedlo k častým kolizním situacím. Proto jsme toto místo vytipovali jako prioritní v rámci Teplic, kde je potřeba zásadně zvýšit bezpečnost dětí a mládeže i dalších chodců“, uvedl primátor města Hynek Hanza.

Řešení přechodu pro chodce je navíc bezbariérové, osvětlení je instalován dle platných předpisů. Pohyb chodců v lokalitě je odhadnut na cca 1500 osob denně.

Města a obce mají možnost bezpečnost na rušných komunikacích v blízkosti škol, školek a dalších veřejných budov ovlivnit. Grantové řízení Oranžový přechod Nadace ČEZ běží od roku 2013. „V duchu základního bezpečnostního hesla na silnicích Vidět a být viděn podporujeme česká města a obce v budování osvětlených přechodů. V místech, kde se pohybuje hodně lidí včetně malých dětí, platí toto pravidlo dvojnásob,“ říká ředitelka Nadace ČEZ Michaela Ziková.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru