Meteorologové překvapili: Konec týdne nabídne jarní teploty!
Ilustrační foto
Teplice

Teplicko - Druhý listopadový pracovní týden se na mnoha místech Česka nesl ve znamení prvního závanu zimy. Do nížin se nakonec sněhovým vločkám nezachtělo, nicméně v Krušných horách se to jimi jen hemžilo. V horských oblastech, to znamená v polohách od 800 m n. m., navíc rtuti teploměrů uvízly na bodu mrazu, a tak se začala tvořit souvislá sněhová pokrývka, první této sezóny. Bílý kůň tedy Martina dohnal, ale poněkud ledabyle. Chlapci by si mohli sáhnout do svědomí, případně urovnat vztah mezi sebou, a zase dorazit pospolu. Tak třeba v roce 2020.

Co bylo, pominulo. Tak by se dal shrnout osud nedávno nabytého sněhu. Sváteční víkend další zimní epizodku nezprostředkuje. Opak jest pravdou, oslavy 30. výročí sametové revoluce se mnohde v Česku ponesou v duchu nadstandardních teplot a slunečné oblohy. Čeho se (ne)dočkáme?

Pátek 15. listopadu:

Být 15. červen, červenec nebo srpen a ne 15. listopad, všichni teplomilové by hlásili maximální spokojenost, neboť by panovala tropická vedra. Nad západní Evropou se totiž bude nacházet střed oblasti nižšího tlaku vzduchu, po jejíž přední straně, přes Alpy, bude do České republiky proudit teplý vzduch ze Středomoří. A to hlavně ve vyšších vrstvách atmosféry, čili opět ideální podmínky pro veřejné obtěžování ze strany nízké inverzní oblačnosti. Jako obvykle se tak naskýtají dva scénáře: 1) zataženo nízkou oblačností, 2) nezataženo nízkou oblačností. Pravděpodobnější je varianta číslo jedna, přičemž i kdyby se stratus přeci jen rozpustil, úplně jasno nebude, a to kvůli vysoké oblačnosti. Nejvyšší odpolední teploty okolo 6 až 10 °C, při inverzi okolo 5 °C.

Sobota 16. listopadu:

Sobotní počasové menu oproti tomu pátečnímu o moc rozdílné nebude. Počínaje východem slunce a konče pozdním odpolednem lze očekávat jasnou až skoro jasnou oblohu, ale pouze za předpokladu, že si nebe nepřivlastní nízká inverzní oblačnost. K večeru a večer se tak jako tak zatáhne oblaky vysokého patra, z čehož vyplývají špatné časy pro hvězdomily. Srážky žádné. Nejvyšší odpolední teploty okolo 7 až 11 °C, nebude-li slunečno, tak přes 10 °C ani náhodou. Ráno v minimu kolem 7 až 3 °C.

Neděle 17. listopadu:

V Maďarsku, na Slovensku a ve východní polovině Česka se mohou těšit na slunečný ráz počasí, byť s přídavkem vysoké oblačnosti, a zejména pak nejvyšší odpolední teploty v rozmezí 13 až 17 °C. Trochu jiný příběh numerické modely vidí v Chorvatsku, na Slovinsku, v Rakousku a na západě Čech. Řeč je o oblačné až zatažené obloze a dešťových kapkách. Momentálně se tím pádem zdá, že v Ústeckém kraji počasí oslavy 30. výročí boje za svobodu a demokracii probrečí, kdežto v Ostravě, která je co do kvality vzduchu konkurentem našeho regionu, bude hýřit dobrou náladou. Ale třeba se do té změny ještě tlaková pole mírně přeskupí a slunce zamíří i směr severozápad. Denní maxima okolo 8 až 12 °C, usměje-li se štěstí (tj. bude-li pěkně), tak okolo 12 až 16 °C. Ráno v minimu... Není to v neděli jedno?

Pondělí 18. listopadu:

No pondělní ranní minima už tak bezvýznamná nejsou, takže – 18. listopad naservíruje nejnižší ranní teploty kolem 7 až 3 °C. Nejvyšší odpolední teploty potom okolo 8 až 12 °C. Srážky žádné, ale mraků nejspíše dost.

A remcání o počasí už také bylo dost, takže konec a slunce v duši – za každého počasí. (soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru