Pestrobarevný svět maďarské malířky Irén Kordt je k vidění v Teplicích
Pestrobarevný svět maďarské malířky Irén Kordt je k vidění v Teplicích. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – V pondělí odpoledne, v klubovně Židovské obce v Lipové ulici v Teplicích, byla zahájená výstava prací maďarské malířky Irén Kordt. Výtvarnice, která se narodila v Maďarsku a od svých 20 let žije v Drážďanech, přijala pozvání do Čech v rámci 17. Měsíce maďarské kultury v Teplicích. Vernisáž zahájila předsedkyně teplického pobočného spolku Svazu Maďarů žijících v Českých zemích Marie Vovesná.

Irén Kordt se narodila v roce 1944 a maďarský temperament v sobě nezapře. Jak v přímé komunikaci, tak především ve svých dílech. I přes nachlazení, se kterým do Teplic dorazila, rozdávala úsměvy a dokázala o své tvorbě poutavě hovořit. Kromě pestrobarevných obrazů s tématikou vesnických výjevů z poutí, senosečí, oslav jara, čardáše v hospodě a podobně, jsou na výstavě k vidění také její vystřihované poetické obrazy, malované kameny, výtvarně zpracovaná přání nebo svícny. „Mám to v srdci,“ uvedla pro náš server Irén Kordt na dotaz, zda je stejně optimistická jako jsou obrazy, které tvoří. „V těch obrazech vyjadřuji své pocity, vzpomínky a radost, kterou jsem prožívala ve svém dětství a mládí v rodném Maďarsku.“

V Teplicích Irén Kordt nevystavuje poprvé. Svá díla tady prezentovala poprvé už někdy před šesti lety. „Jednu z výstav jsem měla také v nedalekých Lovosicích, kde rovněž funguje spolek Maďarů,“ doplnila Kordt. V Drážďanech, kam výtvarnice odešla za svým manželem, patří k aktivním členům organizace Maďarů žijících v Německu. Tam se také setkala s členkou teplického spolku Gyöngyi Šulekovou, která výstavu v Teplicích dohodla. Na pestrobarevný svět Irén Kordt se můžete přijít podívat do klubovny Židovské obce až do 15. listopadu. Otevřeno je denně od 10 do 15 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru