Mistry řemesla bude školit německý restaurátor Edgar Hartmann
Kostel sv. Kateřiny v Chouči. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Chouč – Kostel sv. Kateřiny v Chouči byl jedním z objektů, kde se letos v létě konalo Bílinale, pořádané spolkem Omnium, který se specializuje na záchranu památek. Cílem Art festivalu bylo oživit několik kostelů na Bílinsku a ukázat smysl a význam jejich zpětného začlenění do běžného života. V rámci prvního ročníku mezinárodního počinu spolu v Chouči tvořili čeští a němečtí výtvarníci. V příštím týdnu, konkrétně od pondělí 21. do pátku 25. října, choučský kostel opět ožije.

„Náš spolek Omnium začal spolupráci s Mnichovskou školou pro vyučené mistry, Städtische Meisterschule für das Vergolderhandwerk München. Škola se zaměřuje na další vzdělávání mistrů již vyučených v řemeslu a na propojení jejich znalostí řemesla s historií a stavebním vývojem budov,“ informovala o akci Barbora Větrovská. Podle ní projevili lektoři mnichovské školy o spolupráci velký zájem. Od letošního roku tak bude v oblasti Sudet v Čechách zahájený kurz na dokumentaci a pasportizaci drobných prvků. „Žáci budou vyučováni přímo v terénu, aby propojili nabyté řemeslné znalosti s historií dané stavby a naučili se číst stavbu jako takovou,“ vysvětluje Větrovská.

Letos se uskuteční praktická část kurzu, a to ve zmíněném kostele sv. Kateřiny v Chouči. Žáci zde budou pracovat pod vedením známého německého restaurátora Edgara Hartmanna, který v současné době působí jako hostující lektor kurzu Restaurování v řemesle na Mistrovské škole pro restaurátory sakrálních památek v Mnichově. „Kurz se uskuteční ve dnech 21.-25. října. V pondělí v 9 hodin ho v Chouči spolu se mnou zahájí Zuzana Finger, která pracuje jako Heimatpflegerin z prestižní organizace Sudetendeutsche Landsmannschaft,“ dodala k akci Barbora Větrovská.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru