Příští rok chtějí mít Dubští opravy kostela na Cínovci už z krku
Cínovecký kostel byl tak trochu danajský dar. Podle starosty Pípala si ale každé město musí svých památek vážit. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Cínovec – Město Dubí zažádá o dotaci na poslední, čtvrtou etapu oprav kostela Nanebevzetí Panny Marie na Cínovci. V letošním roce se podařilo za pomoci dotace ve výši cca 2 miliony korun opravit kamenické prvky a částečně fasádu kostela. V poslední etapě, v roce 2020, by měly být dokončené práce na fasádě a opraveno i zádveří. „Věřím, že už půjde skutečně o poslední cyklus oprav. Příslib dotace máme,“ informoval dubský starosta Petr Pípal zastupitele na zářijovém zasedání.

V souvislosti s letošními opravami cínoveckého kostela bylo nutné na popud ministerstva financí schválit urychleně investici ve výši 1 miliónu korun. „Jednalo se o částku, kterou rada nemůže bez zastupitelů sama schválit, ale my ji schválit potřebovali,“ vysvětlil k bodu jednání Pípal. „Rada města je oprávněná bez zastupitelstva schvalovat pouze investice do výše 500 tisíc. Proto se radní sešli dvakrát a pokaždé schválili částku 500 tisíc korun, což možné je. Bylo to v době prázdnin a my jsme kvůli tomu nechtěli svolávat mimořádné zastupitelstvo,“ dodal k neobvyklému postupu rady starosta.

Vedení Dubí se před lety rozhodlo cínovecký kostel zachránit. K tomu, aby mohlo město čerpat dotace, bylo ale zapotřebí sakrální stavbu vlastnit. Litoměřická diecéze žádosti Dubských vyhověla a kostel Nanebevzetí Panny Marie na město bezúplatně převedla. V první fázi nechali Dubští opravit věž a střechu kostela, které byly v havarijním stavu a hrozilo nevratné poškození památky. V opravách cínoveckého kostela město každý rok pokračuje. Petr Pípal doufá, že se v příštím roce podaří celkovou rekonstrukci konečně dokončit.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru