Sbohem, slunce. Nyní bude zase déšť, rozhodlo počasí
Připravte se na déšť. Ilustrační foto: CC0
Teplice

Ústecký kraj - Vstup do nového týdne byl sice chladný, když v pondělí ráno i v nížinách rtuť teploměru klesla decentně pod bod mrazu (příkladem stanice u jezera Most naměřila až -0,5 °C), ale zároveň zalitý sluncem. O dokonale modrou oblohu se postarala tlaková výše, která se ze Skandinávie přes Česko vydala kamsi na jihovýchod.

Vlastně by se dalo říci, že utekla před mohutnou tlakovou níží, v jejímž středu, který se během pondělka motal kolem Islandu, se hodnoty tlaku vzduchu pohybovaly mezi 960 až 955 hPa a která si v nejbližších dnech podmaní většinu evropského kontinentu. Sbohem, slunce.

Úterý 8. října:

Nad Evropou, s výjimkou Pyrenejského, Apeninského a Balkánského poloostrova, se usadí ohromné pole nižšího tlaku vzduchu táhnoucí se od Islandu přes Britské ostrovy, Česko a Bělorusko až do severovýchodního Ruska. Pro nás to znamená, že se rozjede zonální neboli západní oceánské proudění. Již od ranních hodin lze počítat s oblačnou až zataženou oblohou, která bude mít od cca 10. hodiny, především ale odpoledne a večer problémy s močením. Tím chtěl diskutabilní básník samozřejmě říci, že se objeví dešťové kapky, které pravda rozhodně prospějí spodním vodám. Nejvyšší odpolední teploty okolo 8 až 12 °C.

Středa 9. října:

Středeční počasové menu nabídne to samé, co menu úterní. Čili více méně po dobu všech 24 hodin oblačno až zataženo, více méně proto, že ráno přechodně nepřekvapí polojasná obloha, opravdu jen přechodně, a zejména v noci zaprší. Jak moc? Záleží na nadmořské výšce, ale obecně 5 až 10 litrů vody na metr čtvereční (tj. 5 až 10 mm srážek) by napršet mohlo. Plus minus. Nejvyšší odpolední teploty okolo 10 až 14 °C, ráno v minimu kolem 9 až 5 °C.

Čtvrtek 10. října:

Ani předposlední den pracovního týdne žádnou významnou změnu nepřinese, ačkoli násun tlakové výše nad Alpy a jejich sousedství lze brát za předzvěst celkem významné změny. Jaké? O tom až za chvíli. Čtvrteční den stejně jako dny předchozí naservíruje velkou oblačnost, přesněji povětšinou oblačno až zataženo, později odpoledne, k večeru až večer nejspíše ubývání oblaků na polojasno, možná polojasno až skoro jasno. Nejvyšší odpolední teploty vystoupají k hodnotám okolo 9 až 13 °C a co se jitra týče, to přijde s teplotami kolem 9 až 5 °C.

Nicméně, rýsuje se oteplení, citelné. Viz. aktuální pohled do meteověštecké koule:

  • 11. říjen: 13 až 17 °C
  • 12. říjen: 18 až 22 °C
  • 13. říjen: 18 až 22 °C
  • 14. říjen: 18 až 22 °C
  • 15. říjen: 14 až 18 °C
  • 16. říjen: 13 až 17 °C
  • 17. říjen: 13 až 17 °C

(soj)

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru