VÝSTRAHA: Přichází velmi silný vítr, hrozí nebezpečí úrazů! Lidé mají omezit pohyb venku i jízdu autem
Silný vítr může strhávat ze střech uvolněné plechy. Ilustrační foto
Teplice

Ústecký kraj - Český hydrometeorologický ústav vydal varování před velmi silným západním až jihozápadním větrem s nárazy kolem 25 m/s (90 km/h). Ten přišel na téměř celé území České republiky během noci z neděle na pondělí a ustat by měl v pondělí ve večerních hodinách.

Podle meteorologů jsou očekávána poškození stromů a lesních porostů, škody na majetku a některých budovách. Je možné přerušení elektrického vedení. Hrozí nebezpečí úrazů a ohrožení životů uvolněnými předměty, zlomenými větvemi nebo vyvracenými stromy.

Lze počítat s komplikacemi v dopravě z důvodu silných poryvů větru a popadaných stromů, neprůjezdnost komunikací, možnost převrácení prázdného nákladního automobilu. Doporučuje se sledovat vývoj situace na internetu ČHMÚ www.chmi.cz a ve sdělovacích prostředcích, sledovat dopravní zpravodajství.

Meteorologové vydali doporučení ke zmírnění následků jevu: Lidé by měli zajistit okna, dveře, odstranit nebo upevnit volně uložené předměty, zabezpečit skleníky apod. Dále omezit pohyb venku i jízdy autem. Nezdržovat se a neparkovat zejména v okolí starších budov, v blízkosti větších stromů a vysokých stožárů. Nechodit do lesa a nepřibližovat se k spadlým drátům elektrického vedení. V případě nutnosti jízdy jet maximálně opatrně a pomalu. Na horách omezit vycházení a nevydávat se na túry. Dodržovat pokyny Horské služby.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru