Čeká nás slunečný víkend s teplotami, které určitě potěší
Ilustrační foto
Teplice

Teplicko - Zatímco předešlý víkend se kvůli dvěma tlakovým nížím, nejprve té, jejíž střed přešel přes Maďarsko, Slovensko a Polsko, a následné té, která do Česka vyrazila ze severní Itálie, nesl ve znamení velké oblačnosti a srážek, kdy na Teplicku napršelo až 10 litrů vody na metr čtvereční, nadcházející víkend ovládne slunce a poměrně příjemné teploty. Tedy alespoň odpoledne, v ranních hodinách si na své přijdou otužilci.

Pátek 13. září:

Letošní první a zároveň předposlední pátek třináctého (druhý proběhne v prosinci) okoření studená fronta, kterou k nám doručí tlaková výše se středem nad Irskem a Velkou Británií. Po její přední straně, do určité míry taktéž po zadní straně rozsáhlého pole nižšího tlaku vzduchu nad severní Evropou, do České republiky pronikne chladnější vzduch od severozápadu. Poněvadž ale bude převaha na straně tlakové výše, studená fronta toho moc nepředvede. Až do poledne, plus minus, jasno až skoro jasno, poté dojde k přibývání oblačnosti na oblačno až zataženo a hlavně k večeru lze očekávat přeháňky. Většinu z nich, jako obvykle při severozápadním proudění, odchytí Krušné hory. Nejvyšší odpolední teploty okolo 20 až 24 °C (jako ve čtvrtek).

Sobota 14. září:

Srdéčko výše zmíněné oblasti vyššího tlaku vzduchu se z Britských ostrovů přemístí do střední Evropy, konkrétně se přežene přímo přes Česko a jeho okouzlující Teplicko, což se podepíše na mracích. Moc jich k vidění nebude, s výjimkou noci a brzkého rána, kdy postupně vyšumí ona studená fronta. Od cca 6 až 7 hodin po celý zbytek dne jasno, jen možná sem tam, opravdu pouze sporadicky, nějaký ten vysoký oblak. Nejvyšší odpolední teploty okolo 17 až 21 °C, ráno v minimu hodnoty kolem 12 až 8 °C.

Neděle 15. září:

Konec druhého zářijového týdne ovládne rozsáhlé pole vyššího tlaku vzduchu, sestávající ze dvou samostatných anticyklón – jedné nad Keltským mořem, druhé nad pomezím střední, jihovýchodní a východní Evropy. Pro nás to znamená pokračující slunečné počasí, čili již od úderu úvodní sekundy nedělního dne jasno, bez jediného mráčku. Že se noc obejde bez oblačnosti, to je pro všechny náruživé pozorovatele hvězd dozajista skvělá zpráva, nicméně jitro díky tomu zchladí (radiační ochlazování). Nejnižší ranní teploty se konkrétně budou pohybovat kolem 9 až 5 °C. Avšak sluníčko má pořád ještě sílu, a tak odpoledne přijde s teplotami okolo 20 až 24 °C.

Pondělí 16. září:

Prozatím to vypadá na reprízu pátku třináctého, takže nenásilné severozápadní proudění, opět mezi tlakovou výší nad Britskými ostrovy a tlakovou níží nad Skandinávií a severním Ruskem, s ním související mdlá studená fronta, jež by se v tomto případě měla angažovat už od rána, jinak řečeno po většinu dne hodně oblaků. Dešťových kapek ale nejspíše poskrovnu, ostatně jako zpravidla. Přes den decentně přes dvacet, ráno mezi 15 až 11 °C, plus minus.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru