V kapli bude bazar: Na bleším knižním trhu se mohou objevit i literární skvosty
Seumeho kaple. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Plní se vám knihovna a nevíte, kam s knihami? Stále schováváte tituly, které jste dávno přečetli a nikdy se k nim už nevrátíte? Buď jste jim odrostli, nebo jde o učebnice a vy máte studia dávno za sebou. Nebo jen potřebujete místo pro nové knihy. Někdy je třeba se s některými tituly rozloučit. Žádný čtenář, duší i srdcem, ale nevyhodí knihy do kontejneru ani je neodevzdá do sběru. Ve středu 24. července máte šanci předat nepotřebné tituly dál a pořídit naopak ty, které vám v knihovně schází.

Regionální knihovna Teplice pořádá ve středu od 14 do 18 hodin v Seumeho kapli Knižní bazar. „První ročník jsme uspořádali někdy před pěti lety,“ vzpomíná ředitelka Regionální knihovny v Teplicích Ivana Slunéčková. „Dostali jsme kapli ke knihovně, abychom se o ní starali. Když jsem se bývalého primátora ptala, jaké akce tam máme dělat, řekl mi, vždyť ty si poradíš.“ Podle Ivany Slunéčkové je o knižní trhy sice zájem, ale mohl by být větší zejména ze strany těch, kteří si chtějí nějaké knihy pořídit. „Zatím přichází více lidí, kteří se snaží knihy udat,“ dodává.

Kromě uvedeného knižního trhu pořádá knihovna v Seumeho kapli i řadu dalších zajímavých akcí. Každý červencový čtvrtek to jsou kupříkladu komorní koncerty. Tento týden, 25. července, si od 17 hodin mohou návštěvníci poslechnout výběr skladeb od baroka po 20. století. V úterý se tady zase konají od 16.30 představení pro děti. Dnes je to například pohádka Splněný sen v podání Štěpánčina divadla. A Seumeho kaple ožívá akcemi podle Ivany Slunéčkové celý rok.

Na tradičně pořádaném bleším trhu, ve středu 24. července, můžete prodat nejen nepotřebné knihy, ale také při troše štěstí objevit titul, který už dlouho marně sháníte. Seumeho kapli najdete naproti regionální knihovně v Lipové ulici. Pro rezervaci místa, pokud chcete knihy nabízet, stačí zavolat do oddělení knihovny pro dospělé (417538783).

Seumeho kaple

Seumeho kaple, jejíž celý název je Kaple Nalezení svatého Kříže, stojí v Havlíčkových sadech, kde se kdysi rozkládal teplický hřbitov. Kapli postavil zednický mistr Kristian Langler v roce 1730. Po zrušení hřbitova patřila kaple římskokatolické církvi a sloužila k příležitostným bohoslužbám. Po druhé světové válce tu byl umístěný depozitář muzea. Město kapli koncem minulého století od církve odkoupilo a zrekonstruovalo do současné podoby. Dnes kapli spravuje Regionální knihovna v Teplicích. Z původního hřbitova zůstaly pouze dva hroby: německého básníka Johanna Gottfrieda Seuma, podle kterého je kaple zkráceně nazývána a hudebního skladatele Josefa Matyáše Wolframa. Od roku 1964 je kaple zapsaná na seznamu kulturních památek.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru