V Duchcově dojde k výrazným změnám v prodeji obecních bytů
Pod cenou si byt v Duchcově od města už nekoupíte. Směrodatný pro stanovení ceny bude úřední odhad. Ilustrační foto
Teplice

Duchcov – Vedení města Duchcova se chystá poměrně razantně změnit pravidla pro prodej obecních bytů. Změna se projeví zejména v jejich nabídkové ceně. Ta by totiž měla začít korespondovat s úředním odhadem. Znamená to, že byt, který od města nikdo nekoupí, už nebude posouván do dalšího kola za sníženou cenu, jako tomu bylo dosud. O chystaných změnách informoval zastupitele starosta Zbyněk Šimbera na posledním zasedání. Informace zazněla v reakci na prodej dvou obecních bytů, který zastupitelé ten den schválili a na stížnosti obyvatel jižního města na nepřizpůsobivé nájemníky.

Při přípravě návrhu nových zásad vycházela pracovní skupina duchcovské radnice z původních pravidel. „Žili jsme v dobré víře, že to tak může být,“ komentoval postup starosta. Návrh konzultoval podle svých slov se dvěma na sobě nezávislými právníky. „Oba se shodli na tom, že v souvislosti se zákonem z roku 2016, by už města neměla při prodeji nikoho zvýhodňovat. Jen v několika málo výjimkách. Například ve veřejném zájmu, nebo v případě špatného technického stavu nemovitosti. Pak ji město může prodat levněji s tím, že kupec bude mít povinnost ji do sjednaného termínu opravit.“

Starosta zdůraznil, že prodej bytů podle původního vzorce už město praktikovat nebude. Tím pádem nebude ani docházet k tomu, že se cena bytu v případě nezájmu snižovala i několikrát. Zákon uvádí, že pro prodej za cenu nižší, než je odhad, pokud je nemovitost v pořádku, není ze strany vedení obcí žádný důvod. Kromě toho poukázal starosta na problém dlouholetých sdružení vlastníků. Lidí, kteří si podobné byty koupili už před mnoha lety. Pětiletá lhůta předkupního práva pro město uplynula, někteří z nich umřeli, byty zdědily děti a ty je dnes nabízejí k pronájmu, nebo rovnou k prodeji. „Co si budeme namlouvat. Pokud v Duchcově nežijí, je jim jedno, komu to prodají. Potom dochází k tomu, že se tam nastěhují lidé, kteří svým chováním znepříjemňují život ostatním. A to je věc, kterou město nemůže ovlivnit.“



Starosta navrhl, že prodej dvou bytů, který zastupitelé ten den odsouhlasili, zatím nepodepíše. Zjistí nejprve u právníků a na ministerstvu, zda je vše v regulích zákona. Místostarosta Stanislav Strohmaier ale namítl, že kupci obou dotčených bytů byli seznámení s podmínkami prodeje a s těmi také do koupě šli. Není proto podle něj možné něco měnit. Zastupitelka Jitka Bártová zase upozornila, že při prodeji bytů za úřední odhad o ně nebude ze strany obyvatel žádný zájem.

Městský právník Milan Zunak tomu uvedl: „Abyste měli klidné spaní, že proti vám nebude podáno trestní oznámení, které může podat kdokoliv, protože závist a udavačství se staly módou, prodávejte byty jen za úřední odhad.“ Podle Zuny zahrnuje úřední odhad kvalitu lokality, stáří, stav nemovitosti, cenu v místě obvyklou a zastupitelé jsou tak krytí. „Zamyslete se a uvědomte si, že každý dobrý skutek byl po zásluze potrestán,“ reagoval na některé z názorů o velkém zpřísnění chystaných pravidel prodeje. „I když v dobrém úmyslu uděláte něco, abyste lidem pomohli, tak se to může obrátit proti vám.“ Záležitost uzavřel právník s tím, že by město mělo prodávat byty uvážlivě, a ne za každou cenu.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru