Baterie do koše nepatří! Upozorňují na to cyklisté, kteří projíždějí republikou
Teplice_Recyklojízdu z města doprovodily děti z MŠ na koloběžkách a primátor Hynek Hanza. Foto: Recyklojízda
Teplice

Teplice, Litvínov, Most - S cílem podpořit třídění a recyklaci baterií projíždí Českou republikou Recyklojízda. Ve středu měla tři zastávky v Ústeckém kraji - v Teplicích, Litvínově a Mostě. Ve čtvrtek 20. června zavítá do Chomutova a Kadaně. Svou cestu ukončí ve městě Ostrov v Karlovarském kraji.

V Teplicích primátor města Hynek Hanza předal Recyklojízdě 21 kg baterií, které lidé vytřídili do sběrné nádoby na magistrátě. Zvládli to za velmi krátkou dobu - jen za 1,5 měsíce. Další baterky přidaly děti ze ZŠ Maxe Švabinského, MŠ Jugoslávská a MŠ U Nových lázní, které se za Recyklojízdou přišly podívat. Děti pak Recyklojízdu na koloběžkách doprovodily z teplického náměstí. Pan primátor dokonce na elektrokole vyvedl Recyklojízdu z města na cyklostezku.

Další zastavení Recyklojízdy bylo v Litvínově v krásném prostředí Schola Humanitas - střední školy, která se zaměřuje na ochranu a obnovu životního prostředí. Krásný koncept, velká podpora města a spousta srdcařů, kteří z této školy dělají opravdu kvalitní a úspěšnou střední školu. Provozují též eko klub VIANA, který spolupracuje i s litvínovskými ZŠ a MŠ. Na setkání dorazila i starostka města Kamila Bláhová a další zástupci města. Přinesli Recyklojízdě baterie. Radost Recyklojízdě udělaly i děti ze ZŠ Ruská, ZŠ Hamr a ZŠ se zaměřením na jazyky. Eva Gallatová si s nimi povídala o třídění baterií a bylo vidět, že moc dobře ví, proč je tak důležité. Děti také přinesly obrovskou tašku plnou použitých baterií. Skvělá práce!

Posledním ve středu navštíveným městem byl Most. Zde si Recyklojízda od primátora Jana Paparegy převzala 57 kg baterií. Od žáků se ZŠ Svážná pak dalších 25 kg. Děti moc bavilo povídání o recyklaci a ještě víc, když si mohly vyzkoušet vhodit použité baterie do speciální nádoby na třídění baterií Ecocheese.

2006recyklomost

Primátor města předal Recyklojízdě certifikát na baterie. Foto: Recyklojízda

Recyklojízda je projekt, jehož cílem je podpořit třídění a recyklaci baterií. Trasa tříčlenné skupinky na elektrokolech vede od východu na západ severní částí republiky, měří přes 800 kilometrů a součástí jsou zastávky ve 25 městech. Projekt organizuje nezisková společnost ECOBAT.

Nejdůležitější jsou pro Recyklojízdu setkání s lidmi v českých a moravských městech. „Na kolech přijedeme do vybraných měst, lidem rozdáme krabičky na domácí třídění baterií, a hlavně si s nimi budeme povídat. Zda třídí. Proč ano, proč ne. Věříme, že tahle naše osobní setkání řadu lidí osloví a snad i motivují k důslednějšímu sběru baterií,“ říká Eva Gallatová, členka týmu Recyklojízdy a zástupkyně společnosti ECOBAT.

Baterie do koše nepatří

Zatím jen necelá polovina baterií, které jsou v Česku dány do oběhu, končí na recyklaci. Mělo by jich být mnohem víc, protože každá baterie, která skončí ve směsném odpadu, škodí přírodě. A to je hlavní cíl RECYKLOJÍZDY – přesvědčit lidi, aby použité baterie odevzdávali na recyklaci. Když hodíte baterii do popelnice na směsný odpad, skončí na skládce nebo ve spalovně. V obou případech se z ní uvolňují škodlivé látky, včetně těžkých kovů, které znečisťují ovzduší, půdu, podzemní a povrchové vody. Když ale absolvujete pár kroků navíc k nejbližšímu sběrnému místu, pak nejenže přírodu neznečisťujete, ale navíc ji šetříte, protože díky recyklaci z použitých baterií získáváme druhotné suroviny, zejména kovy, které mohou sloužit k výrobě nových produktů.

Sběrná místa jsou na každém rohu

Sběrných míst je v ČR už přes 22 tisíc. Asi nejznámější jsou červené venkovní kontejnery na třídění drobných elektrospotřebičů a baterií. Na popularitě získávají sběrná místa v obchodech. Kdykoli tedy půjdete nakoupit do supermarketu, můžete zde odevzdat i baterie. Dalším místem jsou sběrné dvory. Stále více měst a obcí zřizuje sběrná místa na baterie přímo na městských nebo obecních úřadech. Pokud nevíte, kde máte nejbližší sběrné místo, určitě ho najdete ve vyhledávači mapa.ecobat.cz.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru