Sbor teplické konzervatoře přivezl z mezinárodního festivalu v Olomouci zlato
Pěvecký sbor konzervatoře s Romanem Pallasem (vpravo). V sestavě na snímku někteří z účastníků festivaluv Olomouci chybějí. Foto: Archiv školy
Teplice

Teplice - Pěvecký sbor Konzervatoře Teplice, pod vedením sbormistra a pedagoga Romana Pallase, si přivezl v sobotu 1. června z Mezinárodního festivalu Svátky písní Olomouc zlato. Vzhledem k tomu, že se jednalo o vůbec první vystoupení sboru konzervatoře na akci podobného charakteru, je ocenění, které obdržel, o to překvapivější.

Školní pěvecký sbor se dlouhou dobu na větších akcích za hranicemi školy neprezentoval. Roman Pallas, který vede sbor samostatně třetím rokem, měl zájem situaci změnit. „Kromě vystupování na veřejnosti s Rybovkami o vánočních svátcích, vloni i s Requiem, jsme se letos rozhodli vyjet se souborem vůbec poprvé na mezinárodní festival. A hned takový úspěch,“ uvádí k úspěchu pedagog oboru skladba Roman Pallas. Jeho svěřenci, jak tvrdí, velkou trému na akci mezinárodního formátu neměli. „Jsou v trochu jiném postavení než čistě amatérské soubory,“ vysvětluje pedagog. „Je pravda, že sice nevěděli, co z toho vystoupení vzejde, ale jejich zkušenosti jim umožnily zvládnout to, co jim chybělo v jistotě.“

Podle Pallase podali všichni účastníci úžasný výkon a ve sboru vládla skvělá atmosféra. Na špičkově odvedené prezentaci sboru se velkou měrou podíleli sólisté - muzikanti a zpěváci. Jmenovitě Markéta Malinová (saxofon), Matěj Kotrba (zpěv), Lucka Antonová (zpěv), Adam Braun (klavír), Filip Zázvorka, Markus Flodin, Honza Lepší a Patrik Krista (bicí). „Za pomoc je třeba poděkovat i těm, kteří nám pomohli, přestože sbor nemají v povinných předmětech. Velkou zásluhu má také podpora ředitelky školy Kateřiny Boudníkové, bez které bychom tuto akci nemohli uskutečnit,“ dodal Pallas.

Mezinárodní festival pěveckých sborů Svátky Písní Olomouc je pořádaný od roku 1972, kdy se akce jmenovala Olomoucký festival dětských pěveckých sborů. Název Svátky Písní získal v roce 1977 a v roce 1987 se poprvé otevřela i mezinárodní pěvecká soutěž Iuventus Mundi Cantant. Pořadatelem festivalu, který má za cíl podporu rozvoje a popularizace sborového zpěvu, je spolek Festa Musicale z.s. Za poslední čtyři roky navštívilo festival 129 sborů z 19 zemí. Kromě českých účastníků to byly sbory z Finska, Estonska, Ruska, Kostariky, Německa, Islandu, Irska, Maďarska, Polska a dalších zemí.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru