Svět si dnes připomíná pohřešované děti. Symbolem dne je pomněnka
Vybrané knihovny a knihkupectví v Ústeckém kraji nabízejí ve spolupráci s policisty oddělení tisku a prevence volně k odebrání přebal na knihu. Foto: Policie ČR
Teplice

Ústecký kraj - Dnes je mezinárodní Pomněnkový den. Den, který má připomenout, jak je důležité zajímat se o své dítě, mít přehled o tom, s kým je a co dělá. Pomněnkový den je mezinárodním dnem pohřešovaných dětí. Připomínkou bolesti, kterou prožívají rodiče, kteří vědí, že se jejich dítě domů už nevrátí, i těch, kteří zoufale čekají.

Policie České republiky připravila v rámci Pomněnkového dne tradiční celorepublikovou kampaň, cílenou především na děti ve věku 11 let. S její pomocí chce děti upozornit na nebezpečí, která je mohou potkat, pokud z jakýchkoliv důvodů utečou z domova. Na problémy a především obavy, kterým vystavují své rodiče. K dispozici mají policisté působivý videospot tematicky zaměřený na problémy útěků náctiletých a doprovodný program, který podpořilo několik umělců.

Premiéra Tour Policie ČR Pomněnkový den se uskutečnila v pátek 24. května v Praze. Kromě toho, že bylo možné zhlédnout vytvořený videospot, kampaň svým vystoupením podpořili také Tohki se svojí bubenickou show, Hana Kynychová nebo Jakub Kohák. Tour bude pokračovat i v několika dalších městech. Například v Plzni se uskuteční už v úterý 28. května a v Teplicích 5. června.

https://www.youtube.com/watch?v=yfisCdstC6w

Koordinátorka projektu, Zuzana Pidrmanová, uvedla, že má kampaň za cíl přesvědčit děti o tom, že útěk z domova není řešením. Pokaždé je možné najít cestu, řešení. Projekt současně apeluje na rodiče, aby by si více svých dětí všímali, aby věděli, s kým se stýkají, znali jejich oblíbená místa i zvyky. „Velmi často se policisté při pátrání po pohřešovaném dítěti setkávají s tím, že rodiče nemají ani aktuální fotografii,“ zdůraznil podplukovník Policie ČR Jan Rybár. Na území České republiky bylo za letošní rok podle jeho informací už vyhlášeno pátrání po 553 pohřešovaných dětech.

V rámci připomínky tohoto dne nabízejí vybrané knihovny a knihkupectví v Ústeckém kraji ve spolupráci s policisty oddělení tisku a prevence volně k odebrání přebal na knihu. Na zadní straně tohoto přebalu se lidé mohou seznámit s užitečnými informacemi a rozšířit si tak povědomí o problematice pátrání po pohřešovaných dětech.

Pomněnkový den si lidé připomínají od roku 1983. Tehdy ho ve Spojených státech vyhlásil 25. května prezident Ronald Reagan. Den měl být připomínkou na šestiletého chlapce Etana Patze, který se 25. května v roce 1979 ztratil při cestě ze školy domů. Etana našli bohužel zavražděného a jeho vraha dopadla policie až po 31 letech. V České republice si Pomněnkový den připomínáme od roku 2004. Název dne je odvozený od pomněnky, které anglický název znamená nezapomeň na mě. V anglicky mluvících zemí se svátek nazývá International Missing Children's Day.

Co dělat, když se mi ztratí dítě?

  • I když je to těžké, zachovejte klid. Malé děti se často jen někde „Schovávají“.
  • Prohledejte místa, kde bylo dítě naposledy.
  • Prohledejte nebezpečná místa v okolí.
  • Kontaktujte rodinu, přátelé, sousedy.
  • Při pobytech na akcích, kde se vyskytuje vysoký počet obyvatel, si se svým dítětem můžete domluvit místo, kde se v případě ztráty sejdete (velký strom, kašna, stánek s občerstvením atd.)
  • Vybavte své dítě lístečkem s potřebnými kontakty a adresou, které může poskytnout v případě ztráty či bloudění nápomocným osobám a policistům.
  • Obraťte se na policii! Ať už prostřednictvím tísňové linky policie 158 nebo kontaktovat policisty na nejbližší policejní služebně.
REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru