Košťany - Na programu jednání košťanských zastupitelů, ve středu 15. května, bylo mimo jiné projednání udělení titulu Čestný občan. Starosta Tomáš Sváda přednesl návrh na jmenování Zdeňka Zíchy staršího.

Zdůvodnil ho tím, že Zícha je autorem řady knih celostátního významu, například i publikace Kahany, hornické lampy a svítidla. „Jsem přesvědčený, že si pan Zícha tento titul zaslouží,“ prohlásil starosta.

Jeden z košťanských zastupitelů vznesl dotaz, zda četnost udělování čestného občanství v Košťanech už nezačíná hodnotu titulu samého devalvovat. Poznamenal, že se mu pět oceněných lidí v průběhu půl roku zdá trochu moc. S podobným oceněním by se podle něj mělo šetřit a dávat ho jen mimořádným osobnostem. Starosta oponoval tím, že město v minulosti využívalo udělování titulu velmi sporadicky.

„Nevím, jakým měřidlem, zda šuplerou, nebo čím změřit, kdo má a kdo nemá nárok na toto ocenění,“ řekl Sváda. Zdůraznil, že Zdeněk Zícha působí ve městě už padesát let a jako autor odborných knih je uznávaný.

Dalšího ze zastupitelů zajímalo, zda bude s čestným občanstvím spojená i nějaká finanční odměna a jedna ze zastupitelek se nechala slyšet, že Zdeněk Zícha u většiny vydaných knih není autorem, ale jen spoluautorem. Do diskuse se zapojilo i několik místních občanů, kteří s návrhem problém neměli. Vzpomněli, že stejný titul už získal v Košťanech i olympionik Sobotka, nebo Štěpán Popovič. U druhého jmenovaného ocenili, jak dotuje košťanský fotbal. S poněkud nepatřičnou poznámkou se ozvala zastupitelka, která prohlásila, že existují i čestné hroby.
Diskuse dlouhá nebyla. Z pohledu zvenčí v některých momentech ale překvapila. Zastupitelé návrh starosty nakonec schválili. A to i přes některé neobratně formulované námitky a dotazy, které v průběhu diskuse zazněly.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru