Na hradě v Kostomlatech se opravují se dvě hradní zdi. Vyhlídková věž a horní hrad nebudou letos zpřístupněné turistům
Na dvou zdech hradního jádra musí být zdivo zpevněné.
Teplice

Kostomlaty pod Milešovkou – Hrad v Kostomlatech pod Milešovkou láká od jara do podzimu řady turistů. Jednak svojí jedinečnou atmosférou a také nádhernými výhledy do okolní krajiny Českého středohoří. V letošní turistické sezóně ale dojde k omezení rozsahu prohlídky uvedené památky. Od poloviny dubna tady totiž probíhají stavební práce. V objektu, o který se stará Spolek pro záchranu hradu Kostomlaty, nebude proto z důvodu bezpečnosti návštěvníků zpřístupněná hradní vyhlídková věž a horní hrad.

Jak nám prozradila starostka obce Eva Krejsková, stavební práce bude provádět bílinská firma Hakim, která vyhrála ve výběrovém řízení. Náklady jsou spočítané na celkových 2,4 miliónu korun, přičemž obec předběžně očekává dotace z kraje ve výši zhruba 150 tisíc korun. Opravy se budou provádět na dvou zdech hradního jádra, kde dojde ke zpevnění koruny zdiva. „Podle smlouvy by práce na hradě měly skončit letos k 31. říjnu. Tento týden tam bude probíhat ještě kontrolní den s památkáři a s pracovníky odboru kultury teplického magistrátu,“ řekla nám Eva Krejsková.

I přes uvedená omezení se o tomto víkendu, od pátku 17. května do neděle 19. května, uskuteční na hradě tradiční jarní série představení muzikálu Jakoubek, pod širým nebem, v krásném prostředí hradního nádvoří. Už v minulých ročnících byl o představení poměrně velký zájem. Předpokládá se proto, že i letos sem zavítá řada diváků, kteří ale tentokrát budou muset dbát zvýšené opatrnosti.

Historický, romantický příběh plný hudby, písniček, bojových scén a zajímavých hereckých výkonů představí divadlo Jindřicha Luňáka, které tu odehraje celkem čtyři představení. V pátek od 19 hodin, v sobotu od 15 a 19 hodin a v neděli od 14. hodiny. Pořadatelé muzikálu požádali obec o dotaci ve výši 5000 korun na organizační zajištění akce. Na oplátku obci nabídli uspořádání představení pro školy zdarma. Na zasedání kostomlatského zastupitelstva, které se konalo v pondělí 13. května, ale zastupitelé uvolnění požadovaných prostředků neschválili.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru