Jak je to u vás? Češi v domácnostech denně spotřebují přes 89 litrů pitné vody
Ilustrační foto: CC0
Teplice

ČR - Průměrný Čech spotřeboval v roce 2018 denně 89,2 litru vody, což je o 0,6 litru více než v předchozím roce. Vodou z veřejných vodovodů není zásobeno přes pět procent obyvatel ČR. Oznámil to nyní Český statistický úřad (ČSÚ).

„Nejvyšší spotřeba vody v domácnostech je v Praze. Převyšuje 107 litrů na osobu za den. Nejnižší je naopak ve Zlínském kraji, kde je přibližně o 32 litrů menší,“ vysvětluje Soňa Horáčková z oddělení statistiky životního prostředí ČSÚ.

Vodou z vodovodů bylo loni zásobováno 94,7 % obyvatel ČR, tedy stejně, jako v roce 2017. Podíl obyvatel napojených na kanalizaci dosáhl 85,5 %, což představuje 9,09 milionu osob. Na čistírny odpadních vod je napojeno 96,4 % z nich. Celkově se vyčistilo 97,6 % odpadních vod napojených na veřejnou kanalizaci.

Ceny vodného a stočného nadále udržují vzestupný trend. Pitná voda stála v roce 2018 průměrně 38,10 Kč za m3 bez DPH, cena stočného dosáhla v průměru 33,40 Kč za m3 bez DPH.

Již několikátým rokem se ztráty vody v potrubní síti v ČR drží pod úrovní 17 %, v roce 2004 to přitom představovalo více než 21 %.

V rámci národního hospodářství bylo různými uživateli odebráno 370 milionů m3 podzemních vod, povrchové vody bylo odebráno 1 221 milionů m3. Do toků bylo zpět vypuštěno 1 541 milionů m3 odpadních vod.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru