Stánky na náměstí začínají být pro Duchcovské danajským darem
Stánky na duchcovském náměstí. Foto: archiv
Teplice

Duchcov – V Duchcově na zastupitelstvu se opět řešilo Nerudovské Kam s nimi? Přesněji: Co s nimi. Diskuse se točila kolem stánků na náměstí, které tu stojí už od konce loňského roku. Bez využití. Na náměstí Republiky, které je architektonicky provázané s největší duchcovskou památkou, se zámkem. Převedeno ironické nóty památkářů: Každý návštěvník zámku si prohlédne i pěkné, dřevěné a ničemu nesloužící stánky. Jaký dojem v návštěvníkovi ten pohled vyvolá, je na diskusi.

Na záležitost upozornil zastupitel Jaroslav Drbohlav. Zmínil, že se o využití stánků už diskutovalo, ale nic se neděje. Proč jsou tedy pořád na náměstí. Starosta Zbyněk Šimbera informoval, že v únoru letošního roku oslovilo vedení města provozovatele farmářských trhů. S nadějí, že by s jarem oživily trhy i náměstí Republiky a stánky tak našly své uplatnění. Když se ale zástupci provozovatele přijeli do Duchcova podívat, trhy odmítli pořádat pro nízkou frekvenci lidí na náměstí.

„V březnu jsme oslovili provozovatele portálu Fler, který rovněž pořádá prodejní trhy. Ten nás ale po prohlídce náměstí odmítl ze stejného důvodu,“ přiznal starosta. Poukázal na skutečnost, že Duchcov není v tomto směru výjimkou. Ostatní města mají podobné problémy. Pokud se někde podaří farmářské trhy zorganizovat, je zájem o ně ze strany veřejnosti tak malý, že příští rok už stánkaři nepřijedou. Jednou z možností, se kterou město podle Šimbery počítalo, bylo využití stánků místním zahradníkem. Ten si ale otevřel v Duchcově vlastní provozovnu a nemá už potřebu nabízet produkty stánkovým prodejem.

Jaroslav Drbohlav upozornil na to, že trvalá instalace stánků na náměstí je porušováním zákona ze strany města. Zajímalo ho, proč se o záležitost dosud nezajímal například stavební úřad. Navrhl, že by bylo lepší stánky prodat a koupit mobilnější, které jde snáze složit a uskladnit. Starosta ale namítl, že město s využitím stánků počítá v rámci blížících se Casanovských slavností, kdy by měly být obsazené prodejci. Na konci listopadu se pak chystá akce s Krampusáky a po nich už se přiblíží adventní doba. Zbyněk Šimbera věří, že v rámci uvedených akcí najdou stánky své uplatnění.

Na náměstí Republiky v Duchcově stojí šest celodřevěných prodejních stánků. Ty město získalo koncem loňského roku darem od akciové společnosti Severočeské doly. Hodnota daru je 200 tisíc korun.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru