Skauti na Náměstí Svobody nabízejí oříšky a různé akce. Dneska mají svůj svátek
Ilustrační foto: archiv
Teplice

Teplice - Na sv. Jiří vylézají podle pranostiky z děr hadi a štíři. Tento den ale také slaví svůj svátek skauti, kteří mají sv. Jiřího za patrona už více jak sto let. Skauting učí děti umět se postavit proti bezpráví a zlu, být čestným, statečným a ctít pravdu. Sv. Jiří byl ztělesněním uvedených vlastností. Jako římský voják se odmítl na příkaz císaře zúčastnit perzekucí a stíhání křesťanů. Přiznal se ke křesťanství a obrátil se proti císaři Diokleciánovi. Za to byl tvrdě mučen a nakonec sťat.

Sv. Jiřího zvolil za patrona skautů zakladatel skautingu Lord Robert Baden-Powel z Anglie, kde skauting v roce 1907 vznikl. V celém světě se v současné době ke skautingu hlásí více než 60 miliónů lidí. V řadě míst dnes půjdou skauti do školy nebo do práce s šátkem na krku, případně v celém skautském kroji. Sv. Jiří je jeden z jejich dvou největších svátků. Skauti proto v tento den pořádají nejrůznější speciální akce a setkání.

„Čeští skauti slaví Skautský den často tím, že se sejdou v krojích, ať už pro hromadnou fotku na náměstí, nebo u svátečního ohně,“ říká k dnešnímu svátku tisková mluvčí skautů Barbora Trojak. „V zahraničí je kromě velkých setkání běžné i obnovování skautského slibu nebo slavnostní průvody. Svátek je pro skauty a skautky příležitostí připomenout si hodnoty, na nichž skauting stojí. To znamená čest, odvahu a pomoc druhým.”

Podle Barbory Trojak slaví skauti svátek v různých městech republiky jinak. Skauti v Plzni se dnes například sejdou na každoročním setkání na náměstí T. G. Masaryka u pamětní desky skautů, kteří byli pronásledováni nacisty a později komunisty. Olomoučtí skauti zase plánují společné darování krve. Skauti v Liberci pořádají tradiční lampionovou plavbu po přehradě. V Beskydech se v rámci svátku uskuteční v sobotu 26. dubna tradiční celostátní výstup na Ivančenu. V Děčíně skauti už po osmé pořádají akci plnou aktivit a workshopů Svatý Jiří pod zámkem. V Praze 8 oslaví svátek také až v sobotu, akcí Skautský den v Ďáblickém háji.

Tepličtí skauti pořádají ve středu 24. dubna velkou akci s názvem Tři oříšky pro klubovnu. Uskuteční se na Náměstí Svobody v Teplicích od 15 do 18 hodin. Skauti tu budou lidem nabízet za symbolický příspěvek oříšky sesbírané na pozemku, kde se v dubnu začalo se stavbou klubovny pro Skautské středisko Dvojka Teplice. Kromě toho, že návštěvníci mohou na stavbu klubovny přispět, je pro ně připravený například haptický chodníček a další zajímavé aktivity.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru