Osecký klášter zve na interaktivní výstavu k velikonočním tradicím
Perníčků až oči přecházely. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Osek – Areál Cisterciáckého kláštera v Oseku se tradičně na Velký pátek otevřel svátkům jara. Až do neděle 21. dubna tady můžete navštívit výstavu Velikonoční tradice v Oseku, kterou zpestřuje řada mini workshopů. Už první den byl o akci pořádanou Městem Osek a Informačním centrem velký zájem. A to i přes nádherné počasí venku. Kromě místních sem zavítala dokonce i řada zvědavců z okolních měst.

Návštěvníci tady měli možnost vidět různé techniky zdobení velikonočních vajec, pletení pomlázky, ale také pestrou škálu řemeslných činností. Těch, které se váží nejen k Velikonocům, ale k tradiční lidové tvořivosti vůbec. Zájem například vzbudilo foukání velikonočních skleněných vajec a jejich zdobení horkým voskem, které si mohly děti vyzkoušet. Pozornost přitáhlo tkaní, paličkování jemných krajkových dekorací, pečení a zdobení perníčků. To zaměstnalo děti tak, že ani nedutaly.

2004osek2

Ukázka kraslic. Foto: Ilona Kaulfuss

K vidění byla výroba velikonočních dekorací z přírodních materiálů a samozřejmě zdobení vajec různými technikami. Od klasických, jako třeba nanášení horkého vosku nebo malování, byly prezentované i techniky méně běžné. Nalepování aplikací, mramorování vajec sléváním barev nebo stále oblíbenější jemná kresba přírodních motivů a spousta dalších. Kromě zdobení vajec, perníčků nebo závěsů na větvičky zájemci dostali možnost vyzdobit si zakoupený bílý hrnek jarními motivy. Svoji dílnu tu představil i místní dům dětí a mládeže.

2004osek1

O zábavu bylo postaráno i v klášterní zahradě. Foto: Ilona Kaulfuss

V rámci výstavy se ve venkovním prostoru klášterního areálu konaly různé soutěže pro děti. Lovení rybek s udicí a magnetem, kutálení obruče a další hry. Dospělý doprovod pak v prosluněné zahradě kláštera lákalo dobře vychlazené pivo a venkovní posezení místní restaurace. Výstavu v cisterciáckém klášteře v Oseku můžete navštívit ještě do neděle 21. dubna, každý den v době od 10 do 17 hodin.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru