Rekonstrukce Sokolovny v Háji nabírá tempo a také jitří emoce
Rekonstrukce Sokolovny. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Háj u Duchcova – Na zasedání hájských zastupitelů v pondělí 15. dubna to chvílemi připomínalo vykřičený venkovský rynek. Někteří zastupitelé, stejně jako přítomní občané, měli chvílemi velký problém udržet emoce na uzdě. Jednu z bouřlivých diskusí nastartovalo i projednávání bodu rekonstrukce Sokolovny.

Debatovalo se například o tom, co bude s původním dětským hřištěm, když se údajně postaví nové u Sokolovny. Ze strany některých občanů bylo vyslovené podezření, že na prodeji pozemku původního hřiště má osobní zájem zastupitel Zdeněk Žejdlík. Starostka Irena Pipišková ale zdůraznila, že o tom, zda bude u Sokolovny vybudované nové dětské hřiště, nepadlo dosud žádné závazné rozhodnutí. Stejně tak ani o tom, jestli se bude stávající dětské hřiště rušit. Proto informace, které někdo v obci šíří, jsou podle starostky nepodložené a účelově vytrhávané z kontextu jednání.
V rámci připraveného programu poskytla starostka informace o aktuálním stavu a provedených opravách na budově Sokolovny. Pipišková zmínila bourací práce nepotřebného přístavku a také některých příček. Jak řekla, navýší se tím celkové náklady o cca 25 tisíc korun. Došlo i na oklepání omítek, po kterém začalo původně vlhké zdivo velmi rychle vysychat. Celkovou renovací v rámci přípravných prací před spuštěním projektu projde ještě elektroinstalace v přízemí Sokolovny, včetně sálu, a bude zazděný hlavní vchod.

Výsledný prostor objektu by měl být oproti původnímu více otevřený, provzdušněný a prosvětlený. (Viz. projekt). Architektonický charakter exteriéru Sokolovny chce přitom obec zachovat v podobě, v jaké jí provozovali sokolové. Zaměří se i na venkovní úpravy, kdy stávající sportoviště budou transformovaná na sportovně relaxační zónu s napojením na cyklostezku a čarovný les. Do zóny chtějí Hájští zakomponovat terasu, kde se budou scházet sportovci, hasiči i místní občané. Obec si stanovila za cíl zachování původního účelu budovy jako centra pro pořádání akcí a místa pro sousedská posezení. Projekt financuje z vlastní zdrojů. Proto jsou práce rozloženy v časovém horizontu až na 4 roky.

1704sokolovna

Po úvodních informacích rozhodovali zastupitelé o možnosti rozšíření rekonstrukce střechy i o střechu přístavku. Ta byla opravená někdy před osmi lety. Krátce po tom začala obec připravovat projekt na celkovou rekonstrukci Sokolovny, který vzhledem k relativně nové střeše přístavku její opravu nezahrnoval. V současné době ale střecha prokazuje známky poškození. Zastupitelé proto navrhované rozšíření odsouhlasili. Jak starostka poznamenala, jde o investici, která nebyla v plánu, a bude nutné ji někde v rozpočtu najít.

V rámci rekonstrukce Sokolovny byla projednaná také výměna oken. Z cenových důvodů se obec rozhodla pro okna plastová namísto drahých dřevěných. Zastupitelé měli přinést nabídky firem. Úkol splnil jen Zdeněk Žejdlík, který předložil nabídku chomutovské firmy za cca 830 tisíc korun. Tu zastupitelé později schválili. Starostka podotkla, že objekt dřív sloužil jako bytový dům. V rámci změn účelu objektu docházelo i k zásadním změnám podoby oken.

Debata se rozvinula také kolem právní formy subjektu, který bude Sokolovnu provozovat. Navrhovanou společnost s ručením omezeným starostka označila za rizikovou a zmínila negativní případ, který se stal v jedné z obcí, kde došlo k účelové likvidaci společnosti a obec přišla o majetek. Irena Pipišková proto navrhla, aby se uskutečnila pracovní schůzka zastupitelů, na které by se důkladně dořešilo, zda a za jakých podmínek pronajímat jen Sokolovnu nebo i sportoviště.

V minulém období se obec o rekonstrukci Sokolovny už pokoušela. Bývalé vedení obce vynaložilo jenom do vytvoření projektu 1,2 miliónu korun. Projekt ovšem není možné použít, protože nebyly realizované dotační záměry, na jejichž základě obec vytvoření projektu iniciovala.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru