Školáci vypustili do říčky Bíliny dalších 500 kilo ryb
Třeťáci a páťáci ze 14. ZŠ z Mostu vypustili do Bíliny 500 kilo ryb. Foto: Unipetrol
Teplice

Most – Unipetrol spolu s Českým rybářským svazem a Ekologickým centrem Most připravil pro 40 dětí ze 14. základní školy Rozmarýnová vysazení ryb do řeky Bíliny nedaleko přesunutého kostela Nanebevzetí Panny Marie v Mostě. Tentokrát do Bíliny společně vypustili 350 kilogramů ryb. Od roku 2010, tedy od začátku spolupráce mezi Unipetrolem a Českým rybářským svazem, bylo vysazeno více než sedm tun ryb v celkové hodnotě 650 tisíc korun.

„Z chovných nádrží v Chabařovicích jsme s kolegy přivezli asi 500 kilogramů ryb v hodnotě více než 40 000 tisíc korun. Je to zhruba šest tisíc kusů původních druhů ryb, tedy především plotice obecné, perlína ostrobřichého, okouna říčního, cejna velkého, cejnka malého a jelce. Přidali jsme také několik kaprů a štik jako zpestření pro děti,“ uvádí Jan Skalský, tiskový mluvčí Českého rybářského svazu, Severočeského územního svazu. „Kromě samotného vysazování ryb do řeky se děti dozvěděly, jaké ryby jsou v českých řekách nejrozšířenější, čím se živí a jak se chovají. Nejatraktivnější jsou pro ně štiky, které jsou velmi živé a rychlé,“ doplňuje Jan Skalský.

„Prvotním cílem našeho společného projektu s Českým rybářským svazem, který jsme zahájili v roce 2010, je revitalizace řeky Bíliny. Pravidelně ryby vysazujeme dvakrát ročně, na jaře a na podzim. Společně s mosteckým ekocentrem se snažíme tuto aktivitu využít i ke zvýšení zájmu o životní prostředí u dětí,“ uvádí Pavel Sláma, ředitel jednotky EKO společnosti Unipetrol.

V roce 2018 se do vysazování ryb zapojilo také Ekologické centrum Most, které zpestřuje program soutěžemi pro děti s rybářskou tématikou. „Odborný výklad rybářů jsme se rozhodli doplnit osvědčenými aktivitami: zábavným kvízem a hádankami o rybách. Letošní novinkou byly slovní rébusy s vodní tématikou. A aby děti nezapojovaly jen mozek, ale také svaly, byl na závěr uspořádán závod s lodičkami,“ upřesňuje Martina Černá, vedoucí ekologického centra Most.

Voda je čistější

Řeka Bílina od pramene v Loučenské hornatině Krušných hor až do Ústí nad Labem, kde se vlévá do Labe, měří 83,6 km. Protéká nejprůmyslovější oblastí České republiky. Za poslední tři desetiletí se čistota vody v řece výrazně zlepšila, a toto zlepšování stavu nadále pokračuje.

Vedle Bíliny se Unipetrol stará také o Labe. Ryby jsou vysazovány v Neratovicích v těsné blízkosti výrobního závodu Spolana ve spolupráci s místní organizací rybářů. O čistotě vody v okolí opakované rybářské závody i pravidelný monitoring stavu a kondice tamní rybí populace.

Unipetrol společně se sdružením Alka Wildlife pečuje o sokoly stěhovavé, kteří hnízdí v areálech výrobních závodů v Litvínově, Kralupech a Neratovicích. Na komínech litvínovského areálu loni poprvé zahnízdily hned dva páry sokola stěhovavého, což je republikový unikát. Oba páry přivedly na svět pět mláďat. Od roku 2011 se v Litvínově vylíhlo již 23 sokolích mláďat. Letos v litvínovském chemickém závodu hnízdí znovu dva páry tohoto vysoce ohroženého druhu.

 

 

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru