OBRAZEM: Stovka aktivistů pronikla do uhelného dolu Bílina a zastavila těžbu
Aktivisté v lomu Bílina. Foto: Limity jsme my / Petr Zewlák Vrabec a Majda Slámová
Teplice

Braňany, Bílina, Horní Jiřetín - Více než stovka lidí zablokovala v sobotu odpoledne hnědouhelný důl Bílina, na kterém vláda před dvěma lety prolomila limity těžby a umožnila tudíž pokračování těžby až do roku 2050. Levicoví aktivisté akt občanské neposlušnosti podnikli v rámci prvního českého Klimakempu, který se od středy koná v Horním Jiřetíně.

V sobotu krátce po poledni lidé oblečení v malířských overalech překonali protihlukovou bariéru v Braňanech a začali postupovat na dno dolu Bílina vlastněného firmou Severočeské doly. Nepovedlo se proniknout do dolu všem, část lidí se musela vrátit do Braňan do autobusů. Ti potom odjeli na povolenou demonstraci na parkoviště před Elektrárnu Ledvice.

Ostatní hnědouhelné lomy v regionu - ČSA a lomy Vršanské uhelné, fungovaly podle mluvčí Gabriely Sáričkové Benešové v běžném režimu.

Lidé účastnící se občanské neposlušnosti skandovali hesla jako Vzhůru do dolů, Limity jsme my nebo Uhlí patří pod zem.

Snímky z místa protestu v lomu

Krátce po druhé hodině začala na místě zasahovat policie. Část účastníků zformovala blokádu, která policii znemožnila zastavit proud lidí směřující na dno dolu. Zbytek průvodu došel až na dno dolu, kde se jim podařilo vyřadit rypadla z provozu.

Ve stejnou chvíli skupina patnácti lidí překonala pomocí žebříků stěnu oddělující důlní prostor od obce Braňany a zablokovala pásový dopravník přepravující uhlí do elektrárny Ledvice. Někteří se k dopravníku připoutali pomocí ocelových trubek. Ve stejný okamžik lidé z nizozemské iniciativy Code Rood zablokovali druhý největší uhelný přístav v Evropě.

Policejní opatření a protesty aktivistů

"Vláda před dvěma lety prolomila limity na dole Bílina, čímž umožnila pokračování těžby až do roku 2050. Vzhledem k vážnosti klimatické krize je jasné, že si nemůžeme dovolit těžit a spalovat uhlí do poloviny století. Místo nesmyslných úvah o ustupování zájmům fosilního průmyslu bychom tedy měli červenou čáru limitů v mapě posunout opačným směrem a ukončit těžbu a spalování co nejrychleji," uvedl Marian Jančovič, člen kolektivu Limity jsme my.

Policisté během celého dne hlídali kromě dolů u uhelné elektrárny. ČEZ kvůli aktivistům také posílil bezpečnostní opatření, výroby elektřiny se to ale nijak nedotklo.

Okolo 17. hodiny se policisté začali shromažďovat u jednoho z výjezdů z bílinské šachty. Připraveny měli policejní dodávky i autobus. Budou tudy odvážet aktivisty. Kolik přesně osob zajistili budeme sledovat.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru