Mikulov - Tohle je začátek báječného dobrodružství. Vždyť kdy jste při pátrání a odhalování něčeho, co zůstalo lidským zrakům po dlouhé časy skryto? Nejmodernější technika a hromada nadšení pomohla v Mikulově v Krušných horách na Teplicku odhalit pravděpodobný vstup do tři sta let staré štoly Liebefrauen.

 

Štola se nachází ve spodní části tamního velkého důlního komplexu. Má 12 pater a 250 metrů hloubky a je zčásti přístupný veřejnosti. Známý je jako Prohlídková štola Lehnschafter. Až do 19. století se tam těžily stříbrné rudy. Její internetové stránky naleznete na tomto odkazu.

Portál Liebefrauen je zasypaný a nachází se kdesi za zdí za současným hotelem Cepín. Nové prostory mají otevřít pohodlnější a kratší přístup do spodních pater dolu. Sestup tam trvá od horního vchodu do štoly Lehnschafter až několik hodin. Je také nesmírně náročné tam cokoliv dopravit z povrchu. Otevření druhého vchodu by toto velice usnadnilo," říká Pavel Chaloupka z Prohlídkové štoly Lehnschafter, který nynější výzkum prováděl.

Přesnou polohu štoly určí až výsledky z georadaru. Předpokládané místo vycházelo ze starých map.

Pátrání po štole pomocí georadaru. Mapuje do hloubky až 16 metrů změny v podloží. Foto: Oldřich Hájek

Památku bude provozovat právě Pavel Chaloupka z Prohlídkové štoly Lehnschafter. Štola Liebefrauen by se měla stát dalším vstupem i pro veřejnost a budou využity jako prohlídková část dolu. Ve spojení se zázemím hotelu Cepín mohou vytvořit jedinečný turistický cíl. "Půjde o další cíl našich nejen podzemních expedicí," uvádí Martin Bareš, průvodce industriální krajinou a provozovatel Offroadsafari (stránky na Facebooku naleznete zde).

Kdy se nová štola může otevřít, to zatím nelze přesně říci. Pokud vše půjde dobře, nemusí to trvat dlouho. "Klidně to může rychlá akce, kterou dokončíme během půl roku," dodává Pavel Chaloupka. Veškeré práce hradí ze vstupného do štoly Lehnschafter.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru