V Hrobu začal svoz bio odpadu. Je to důležitá surovina
Zahrádkáři vyprodukují velké množství bio odpadu. V Hrobu už nemusí řešit Nerudovské: Kam s ním. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Hrob – Přišlo období, kdy lidé budou trávit čas na svých zahradách. Ten, kdo obhospodařuje i sebemenší pozemek, dobře ví, kolik se při jeho údržbě nahromadí starého listí, shrabané trávy, plevele nebo ořezaných větví. Ne se vším si zahrádkáři poradí, ne každý má kompostér. A tak se stává, že důležitá surovina, jakou bio odpad je, končí v ohni. Vedení města Hrob se proto rozhodlo zamezit podobnému plýtvání a bio odpad nechává od zahrádkářů svážet do kompostárny.

Letos zahájili Hrobští svoz v pondělí 25. března. „Máme smlouvu s kompostárnou v Háji u Duchcova pana Štefana Sedlára a funguje to skvěle,“ pochvaluje si službu hrobský starosta Jiří Fürst. „Dodáváme mu dohodnuté množství biomasy a on jí od nás zdarma odebírá.“

Svážení bio odpadu má ve městě tradici od roku 2016 a pro místní obyvatele je zdarma. Jediné, co si lidé zaplatí, je vak na bioodpad za 151 korun. Ten pracovníci svozového vozidla po vysypání vrátí zpět na dohodnuté místo. Majitelé zahrádek ho tak mohou opakovaně použít. Do bio odpadu lze odkládat listí, keře, trávu, štěpku a větve do průměru 2 cm. „V případě, že někdo potřebuje zlikvidovat větší množství bio odpadu, musí se na úřadě domluvit na přistavění kontejneru,“ zdůrazňuje starosta.

Svozovými dny pro bio odpad jsou v Hrobu pondělí a pátek. Svážet se začíná vždy od 7. hodiny po předem stanovené trase. Svoz probíhá od jara do podzimu, po dobu, kdy je hájská kompostárna v provozu. Zpravidla to podle starosty bývá až do konce října. O přesném termínu ukončení svozu radnice zahrádkáře včas informuje.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru