OBRAZEM: Lidé v Dubí vynesli Moranu z města
Vynášení Morany. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Bystřice – V pátek 21. března vynesli lidé v Dubí Moranu z města. Figurína symbolizující smrt a zimu, byla upálená a vhozená z mostu do potoka u základní školy v Bystřici. Staroslovanským obřadem se tak Dubští rozloučili na několik měsíců se zimou, aby přivítali jaro a mohli se radovat z jeho příchodu. Akce, kterou pořádalo Městské kulturní zařízení v Dubí ve spolupráci s Divadlem v Pytli, se zúčastnily desítky lidí. Především pak děti z místních základních škol se svým pedagogickým doprovodem.

Oproti loňskému roku bylo letošní vynášení Morany zahájeno ve sportovním areálu Rudolfovy hutě. Vloni průvod vyšel ze Školního náměstí v Dubí 1 a mířil do Bystřice. Trasa ale byla podle některých rodičů pro menší děti příliš dlouhá. Navíc museli účastníci procházet frekventovanými komunikacemi. Letos se průvod s Moranou proto vydal z areálu ve Sportovní ulici, pokračoval ulicí Dlouhá a skončil u potoka vedle zmíněné bystřické školy. Celou trasu doprovázela průvod posádka policejního vozu, která zajišťovala bezpečnost jeho účastníků.

Než lidé s Moranou vyšli, starali se o zábavu v areálu Rudolfky členové Divadla v Pytli Petra Stolaře. Nejprve spolu s dětmi přivítali jaro. Činnostmi, které obvykle děláme ráno. Například rozčesávání vlasů nebo čištění zubů. Cvičení děti rozhýbalo a zároveň symbolizovalo procesy v přírodě, která se probouzí do jara. Obrovský úspěch v pestrém programu zaznamenala velká červená kruhová plachta. Tu děti nadzvedávaly, tvořily z ní na několik vteřin mohutný stan, pod kterým tančily. Připravená byla spousta dalších her a zábavy. Když se čas naplnil, dal principál Divadla v Pytli pokyn, aby všichni účastníci vytvořili průvod. Ten se pak za zpěvu a hudby vydal doprovodit Moranu na její poslední cestě.

Foto

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru