Na železniční trati Oldřichov – Litvínov začnou brzy práce na její modernizaci
Trať z Oldřichova směrem na Duchcov už modernizaci potřebuje. Ilustrační foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplicko – V jarních měsících zahájí Správa dopravních železničních cest dlouho plánovanou realizaci modernizace trati Oldřichov u Duchcova – Litvínov. V polovině letošního března vydal Drážní úřad v Praze stavební povolení k téměř miliardovému projektu. Ten řeší revitalizaci a elektrizaci zmíněného úseku. Správa dopravních železničních cest plánuje do renovace investovat zhruba 815 miliónů korun. Zhotovitelem stavby je pražská společnost Sagasta.

Záměrem projektu je podle tiskového mluvčího SDŽC Marka Illiaše zkvalitnění zázemí pro cestující, zvýšení bezpečnosti a kvality cestování, ale také umožnění zvýšení rychlosti vlaků. „V rámci elektrifikace dojde k výstavbě trakčního vedení mezi Loukou u Litvínova a Litvínovem. Upravena bude i stávající trakce ve zbývající části z Louky u Litvínova na zhlaví Oldřichova.“ (Zhlaví – místo, kde se koleje rozdvojuje – pozn. redakce.)

Projekt zahrnuje rekonstrukci železničního svršku a spodku, včetně odvodnění kolejiště a souvisejících staveb. Dojde k položení kabelů pro novou sdělovací a zabezpečovací technologii. Stanice získají nová nástupiště a přístřešky. Například v Oldřichově dojde ke zrušení ostrovního nástupiště a budou tu vybudovaná nová, vnější nástupiště, posunutá ve směru na Bílinu. Tím se zkrátí cestujícím přístup k vlakům. Podle Illeše tu vznikne i podchod pod tratí. S novými přístřešky, nástupišti a vybudováním venkovního osvětlení kolejiště se kromě zmíněného Oldřichova počítá také v Háji u Duchcova, Lomu u Mostu a v železničních stanicích Louka u Litvínova a Litvínov.

Žádost o vydání stavebního povolení podala SDŽC už v loňském roce. Podle Jitky Kotáskové z Drážního úřadu v ní ale chyběly některé náležitosti. Proto se celý proces schvalování zdržel. Žádost doplněná o potřebné podklady se dostala znovu k projednání v lednu tohoto roku. Stavební povolení vydal Drážní úřad 13. března. Poslední termín dokončení stavby, včetně realizace zkušebního provozu, je stanovený na 30. června 2021.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru