Na rekonstrukci nádraží v Řetenicích padne téměř miliarda
Nádraží v Řetenicích. Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Teplice – Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) zahájila kompletní rekonstrukci železniční stanice Řetenice. Jedná se o jednu z významných stanic na trati z Ústí nad Labem do Chomutova. „Chceme řešit úpravu i navazujících mezistaničních úseků směrem na Teplice v Čechách, Oldřichov u Duchcova a Úpořiny,“ uvedl k akci Marek Illiaš z tiskového oddělení společnosti. „Stavba přinese zkrácení jízdních dob a také zvýšení bezpečnosti cestujících,“ vyzdvihl Illiaš například plánované vybudování mimoúrovňových nástupišť s bezbariérovým přístupem.

Staveniště bylo předáno zhotoviteli, kterým je Společnost ChT + EŽ Řetenice, firem Chládek & Tintěra a Elektrizace železnic Praha, ve středu 6. března. V následujících 15 měsících dojde k rekonstrukci železničního svršku, spodku, trakčního vedení, ale také staveb, jako jsou mosty, propustky a opěrné zdi. Náklady na realizaci celého projektu jsou spočítané na 945 miliónů korun.

Stanice v Řetenicích získá rekonstrukcí mimo jiné nové informační a zabezpečovací zařízení. To v budoucnu umožní vřazení této železniční stanice do systému ETCS. Na nádraží vznikne po rekonstrukci nové ostrovní nástupiště v délce 120 metrů a vnější nástupiště o délce 50 metrů. Přístup na nové nástupiště umožní cestujícím současná lávka, která ale projde změnami. Bude například doplněná o schodiště k ostrovnímu nástupišti a přibydou tu dva výtahy. Na místě bývalé vozové služby vyroste nová technologická budova.

„Rozsáhlá přestavba řetenické stanice si vyžádá omezení železničního provozu,“ upozorňuje Marek Illiaš. „Od 25. dubna jsou naplánované denní výluky v rámci výstavby základů stožárů pro nové trolejové vedení. Bude se také dělat pažení mostních objektů a demontáž nepotřebných kolejí.“ Nepřetržité výluky na trase z Ústí do Chomutova lze podle Illeše očekávat od 3. června. Jejich četnost bude odpovídat požadavkům průběhu stavby. Dokončení celého náročného projektu je plánované na květen příštího roku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru