Matuška: Zastupitelé musejí najít odvahu a rozhodnout, co s lázněmi
Ilustrační foto
Teplice

Bílina – Na zasedání bílinských zastupitelů, ve středu 20. února, se rozjela diskuse k tématu bílinských lázní. Podnět vzešel od zastupitele Daniela Hendrycha, který zmínil, že letos uplyne 140 let od otevření lázeňského domu. Upozornil, že samospráva města má k lázním své povinnosti a je nutné začít jednat, dokud to technický stav budov ještě umožňuje.

Starostka Zuzana Schwarz Bařtipánová informovala v návaznosti na apel zastupitele o iniciativě vedení města. „Mluvili jsme s pracovníky památkové péče. Víme, že nesouhlasí s využitím areálu jiným způsobem než lázeňskou činností. Bylo nám vysvětleno, že památkově chráněny nejsou jen lázeňské budovy a park, ale i lázeňské funkce. Proto je podmínkou ze strany památkářů jejich zachování.“

Podle starostky je třeba v první řadě nastavit mantinely využití areálu a stanovit, zda ho nabídnout do prodeje nebo k pronájmu. „Určitě většina z nás nechce lázně prodávat, a především ne ten park. To už tady jednou bylo a dopadlo to špatně. Musíme ale vědět co chceme, jinak se nepohneme dál.“ Starostka dodala, že v uplynulém volebním období byla vyměněna střecha lázeňské budovy, svody a začala první etapa opravy inhalatoria. „Pracujeme na tom, aby si na jaře mohli lidé v inhalatoriu načerpat Bílinskou kyselku. Pokud půjde všechno dobře, mohlo by se to podařit 1. května.“

Radní Karel Matuška poukázal na fakt, že osud lázní řeší město už 25 let. „Památkáři určitě podmínky nezměkčí. Nedovolí nic, co by bylo mimo lázeňskou činnost. Prvořadé ale je, abychom našli odvahu a konečně rozhodli, zda chceme lázně prodat nebo pronajmout.“ Zastupitel František Weigl zdůraznil, že město potřebuje právní analýzu, která jasně naznačí, jakým směrem se vydat, zda cestou prodeje nebo pronájmu. Starostka odpověděla, že se na podobné analýze už pracuje. „Jakmile budou k dispozici výstupy, seznámíme s nimi zastupitele.“

Radní Radek Zenker se přihlásil do diskuse s námitkou, že pro obnovení lázeňské činnosti nemá pramen Bílinské kyselky dostatečnou kapacitu. „Je to jen 7 litrů za minutu, takže představa, že by tam mohly být lázně, je chiméra.“ Starostka oponovala tím, že podle arabského investora, který má zájem lázeňskou činnost v Bílině obnovit, je kapacita pramene dostačující. Podle starostky jsou zájemci celkem tři. Dalším je britská společnost, která má v plánu vytvořit v areálu na Kyselce wellness hotel a třetím zájemcem je český investor. Ten chce v areálu vybudovat domov pro seniory nebo pro lidi se zvláštním režimem péče.

Starostka diskusi o lázních uzavřela příslibem, že po získání potřebných podkladů a analýzy iniciuje mimořádné setkání zastupitelů. Na něm bude prostor se tématu lázní věnovat a zaujmout k jejich osudu pevné stanovisko.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru