Zahájení rekonstrukce Stropníku? Mohlo by se to podařit letos v létě
Foto: Ilona Kaulfuss
Teplice

Osek - Stropník v Oseku je už nějakou dobu zavřený. Stavba v majetku města, vedená na seznamu kulturních památek, sloužila jako restaurace a kulturní dům. Poskytovala kromě pohostinských prostor velký sál s pódiem a byla využívána jako zázemí pro společenské a kulturní akce, pro místní divadelní soubor a byla také místem, kam směřovali turisté za občerstvením a odpočinkem.

V současné době je objekt vyklizený, zabezpečený proti krádežím a sloužit veřejnosti začne znovu až po celkové rekonstrukci. Podle starosty Oseku Jiřího Macháčka nenese za časovou prodlevu v plánovaných opravách vinu město. „Nemůžeme s tím nic dělat. Problémy jsou s památkáři, brzdí nás úřady. Poslední jednání ohledně Stropníku jsem měl například ještě v listopadu loňského roku. Myslím, že to bylo jednání s hygienou.“

Generální rekonstrukci objektu plánovali Osečtí už v roce 2017. S její realizací chtěli začít loni. Tehdejší vedení města mělo hotový projekt, který počítal s náklady 27 miliónů korun. Zahrnoval mimo jiné výměnu všech sítí. Komplexní renovací měla projít elektroinstalace, kanalizace i vodovodní vedení. Vyřešen měl být také dlouholetý problém s akustikou. K rekonstrukci nakonec ale nedošlo.

„Jednání s památkáři všechno zdržují,“ posteskl si Macháček. „Ve Stropníku jsem se byl nedávno podívat. Krovy tam jsou v pořádku a půda je suchá. Možná bude třeba vyměnit nějakou fošnu a střešní krytinu. Okna jsou ale téměř nová. Byla vyměněna zhruba před třemi lety a do objektu naštěstí nezatéká. Hloupé ale je, když nám tu stojí kulturní dům a město ho nemůže využívat.“

Zahájení rekonstrukce by se podle oseckého starosty mohlo podařit v polovině letošního roku. Vedení města postupně získává vyjádření všech dotčených orgánů. A jakým způsobem budou Osečtí opravy financovat? „Nejsem si zatím jistý, zda se nám podaří dostat objekt do některého z dotačních programů,“ přiznává Macháček. Přesto, jak dodal, už město nechce rekonstrukci objektu dál odkládat.

Stropník sloužil jako jediný hostinec ve městě už v 18. století, kdy ho vlastnil osecký klášter. Postaven byl v roce 1754 a v té době nesl název Hotel Kaiser.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru