Nové teplické koupaliště bude na Kudlichu
Snímek ze studie.
Teplice

Teplice – Kudlich na Nové Vsi nebo Písečný vrch? Z uvedených možností volili v pondělí 17. prosince zastupitelé vhodnou lokalitu pro výstavbu nového koupaliště v Teplicích. Ve výhledu bylo původně devět vybraných míst. Na základě zpracovaného hodnocení územně technických možností s ohledem na nákladovost se do užšího výběru dostal Kudlich a Písečák. Zastupitelé dali nakonec přednost Kudlichu, tedy lokalitě na Nové Vsi.

Vzhledem k tomu, že jednání předcházela poměrně živá diskuse o odkupu areálu bývalého koupaliště Zámecká zahrada, navrhl zastupitel Zdeněk Kettner odložení jednání do doby, než bude zřejmé, zda se areál městu vrátí. Tento návrh neprošel. Jak zaznělo v diskusi, není jisté, kdy by se k výstavbě nového koupaliště zastupitelstvo zase dostalo.

Zastupitel Adam Souček kritizoval materiál v souvislosti s nedostatečnými informacemi o celkových nákladech. „Měli bychom si vyžádat nákladovou studii. Odhad na cca 350 milionů, vtěsnaný do dvou řádek, mi nepřijde dostačující.“ Souček poznamenal, že mementem je výstavba zimního stadionu, kde se konečná investice vyšplhala poměrně vysoko nad původní odhad.

Primátor Hynek Hanza zareagoval: „Obávám se, že u nákladovosti bychom museli dát konkrétní vstupní data, podle kterých by se zpracovatel studie mohl rozhodnout.“ V případě zimního stadionu, jak Hanza dodal, se měnila řada původně navržených dispozic. Například z původních 4 šaten se jich nakonec postavilo 17 a v průběhu výstavby se měnil i povrch. „Mohu pouze garantovat, že u stavby nového koupaliště bude vytvořena konzultační skupina,“ slíbil primátor.

„Čekal jsem od toho materiálu víc,“ vstoupil do diskuse zastupitel Jakub Mráček. „Kromě jiného i nějaké jednoznačné rozhodnutí.“ Poukázal na hodnocení architekta Petra Sedláčka, které vyznívá nerozhodně a říká, že každá z těch lokalit má svá pro i proti. Podle Mráčka je levnější variantou Písečný vrch. „Kudlich má sice otevřenou kompozici, tedy výhled, ale podle mě je to vágní hodnota, která neospravedlňuje vyšší cenu.“ Také Jakub Mráček požadoval, aby byl materiál o novém koupališti odložen.

Radní Josef Benda připomněl, že veřejné koupaliště měly ve svém programu všechny volební strany. „Jestliže dnes tuto záležitost odsuneme, dostáváme se znovu do bodu nula.“ Na skutečnost, že není ani v jedné z navržených lokalit dořešena dopravní obslužnost, poukázal zastupitel František Podroužek. Zajímalo ho, proč není možné vybudovat nové koupaliště na místě původního v Zámecké zahradě.

„V současné době už je toto koupaliště kapacitně nedostačující,“ odpověděl primátor Hanza. „Navíc, termální rozvod tu neexistuje a technologicky i po stránce hygieny by to byl velký problém.“ K jeho názoru se přiklonil i zastupitel Jaroslav Kubera: „Musíme si uvědomit, že už nejsme v době výstavby dubského plivátka. A že odložení materiálu by znamenalo pro nové koupaliště nikdy.“

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru