V lesích rostou zapáchající stromky, z bytu vám udělají smrduté peklo
Ilustrační foto: CC0
Teplice

ČR – Za pár dní jsou Vánoce. Přestože je výběr stromků na trhu obrovský a největší zájem je tradičně o kavkazskou jedli, která v tuzemských lesích neroste, může se někdo načerno vypravit i pro lesní stromek. Tohle ale rozhodně nedělejte. Na takovou zlodějskou výpravu můžete mít památku ještě hodně dlouho.

Lesníci totiž posílili hlídky a potenciální vánoční stromky natírají a prostřihují. Zloděje čeká až 15tisícová pokuta.

„Už od listopadu jsme ve státních lesích posílili hlídky a stromkům, které by se mohly zalíbit zlodějům, prostřihujeme korunu, aby se snížila jejich estetická hodnota. Účinný je také chemický postřik. Stromkům neblíží, ale silný zápach v teple zloděje nepříjemně překvapí,“ řekl Jiří Groda, vedoucí odboru lesního hospodářství a ochrany přírody z podniku Lesy ČR.

V posledních letech má veřejnost největší zájem o kavkazskou jedli. Oproti jedli bělokoré z tuzemských lesů má pravidelně rostlou korunu a na větvích více jehlic. Většina prodávaných stromků se pěstuje na plantážích jiných vlastníků, než jsou Lesy ČR. Podnik ročně prodává asi sedm tisíc stromků, polovinu z plantáží a zbytek z lesních prořezávek.

„Prodejcům nekonkurujeme, uspokojujeme jen místní poptávku,“ pokračoval Groda. Průměrný stromek vyjde na 165 korun. Ceny se liší podle druhu i velikosti, nejlevněji vyjdou smrky. „Výnos z této činnosti se téměř rovná nákladům. Vnímáme to spíš jako službu veřejnosti,“ uvádí ekonomický ředitel Lesů ČR Daniel Vlkanova.

K Vánocům patří také jmelí. Podle Lesního zákona je jeho sběr v lese zakázán. Vlastník lesa může z tohoto zákazu udělit výjimku. „Ročně jich vystavujeme několik,“ doplňuje Groda. Většina jmelí se ale trhá na listnatých stromech, tedy v alejích mimo les nebo na zahradách, kde je sběr jednodušší.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru