V Krupce si připomněli Den veteránů
Foto: Město Krupka
Teplice

Krupka - V průběhu celého roku si v Krupce na Teplicku připomínají historické události, které se významným způsobem zapsaly do dějin českého národa, Evropy i celého světa. Každý rok se proto u příležitosti Dne veteránů společně schází zástupci města, veřejnosti, veteránů, vojska a místní církve na našem krupském hřbitově u pomníku obětí 1. světové války, aby uctili jejich památku. V Krupce se tak letos stalo v pátek 9. listopadu.

"Nezapomínejme na oběti a hrůzy válek 20. století, které jsou také pro dnešní generaci velkou výstrahou, abychom neopakovali chyby minulosti. Válečné události však nebyly pouhými historickými milníky, ale byly naplněny konkrétními lidskými osudy. Hrdinství, vztah k vlasti a ochota obětovat se pro dobro ostatních by také v dnešní době měly rezonovat v našich úvahách a konkrétních činech. Kdo nezná své dějiny a neuznává své hrdiny, těžko může myslet na svoji budoucnost," uvádí Rostislav Kadlec, 1. místostarosta města Krupka.

V roce 2008 začali pracovníci města Krupka shromažďovat jména padlých vojáků 1. světové války, která byla podkladem pro realizaci pomníku na místním hřbitově věnované památce válečných obětí z Krupky a okolních obcí. Zdrojů pro vytvoření seznamu jmen bylo několik, ale především se jednalo o pamětní desky se jmény umístěné v současné kapli sv. Wolfganga, doplněné ze seznamu pamětníka Petera Reinerta. Další jména se pak podařilo získat opisem z podstavce bývalého pomníku umístěného na bohosudovském hřbitově a z přehledu „Českoslovenští legionáři 1914 – 1920, rodáci a občané okresu Teplice“, které poskytl již zesnulý legionář a občan Krupky Josef Hasinec. Velmi důležitým zdrojem pak byly údaje získané z Ústředního vojenského archivu v Praze. Nový památník obětem 1. světové války, který zhotovil místní sochař a malíř Pavel Karták, byl na krupském hřbitově odhalen v roce 2010.

Památku válečných veteránů si každoročně připomínáme 11. listopadu, který se celosvětově slaví jako Den veteránů nebo Den vzpomínek. Od listopadu roku 2001 je tento významný den připomínán také v České republice. Symbolem na počest vojáků, kteří padli za 1. světové války, je červený květ vlčího máku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru