Duel začal! Lidé na Teplicku rozhodují o novém senátorovi
Ilustrační foto
Teplice

Teplice - Druhé kolo voleb do Senátu Parlamentu České republiky začalo v pátek 12. října ve 14 hodin. Voliči budou moci odevzdávat své hlasy až do 22. hodiny, v sobotu 13. října pak už od 8 hodin ráno do 14. hodiny, kdy bude hlasování ukončeno. Okrskové volební komise začnou bezprostředně poté hlasy sčítat a výsledky předávat Českému statistickému úřadu.

Ve druhém kole senátních voleb přijdou voliči do volebních místností v celkem 25 senátních obvodech. Druhé kolo senátních voleb se koná v těch obvodech, kde v prvním kole žádný z kandidátů nezískal nadpoloviční většinu hlasů. Do druhého kola v takovém případě postupují vždy dva nejúspěšnější kandidáti z prvního kola, z nichž voliči vyberou vítěze.

Na Teplicku se v druhém kole utkávají Jaroslav Kubera (ODS) a RNDr. Zdeněk Bergman (SEN21).

„Hlasovací lístky pro druhé kolo senátních voleb obdrží voliči až ve volební místnosti. Ze dvou hlasovacích lístků vyberou v prostoru pro úpravu hlasovacích lístků pouze jeden, který nijak neupravují, jen ho vloží do úřední obálky. Tu následně vhodí do volební schránky. Použití hlasovacích lístků z prvního kola voleb není možné a takový hlas by byl neplatný,“ upozorňuje Eva Krumpová, místopředsedkyně Českého statistického úřadu.

Sčítání hlasů zahajují okrskové volební komise v sobotu bezprostředně po uzavření volebních místností. Poté zpracují zápisy o průběhu a výsledku hlasování a jejich správnost stvrdí všichni členové komisí svými podpisy. Následně podepsaný zápis doručí komise na přebírací místo Českého statistického úřadu. Pracovníci úřadu zde provedou kontrolu zápisu a vloží údaje do systému, přičemž zástupci komise obdrží pro následnou kontrolu opis výsledků hlasování v okrsku.

REKLAMA

Podmínky užití

Texty označené jako (PR) nebo (PI) případně Reklamní sdělení či Sponzorováno jsou placenou inzercí.

Obsah tohoto webu je chráněn autorským zákonem. Přepis, šíření či další zpřístupňování obsahu tohoto webu či jeho části veřejnosti, a to jakýmkoliv způsobem, je bez předchozího souhlasu vydavatele webu výslovně zakázáno.

Za obsah inzerátů nese odpovědnost jejich zadavatel. Redakce se nemusí s obsahem inzerátů ztotožňovat a nenese žádnou odpovědnost za případné škody, které jejich zveřejněním vzniknou.

Nahoru